>>>
> Finansije i investicije > Žabljak i Šavnik: Prijavljivanje gazdinstava za podršku iz Agrobudžeta

Žabljak i Šavnik: Prijavljivanje gazdinstava za podršku iz Agrobudžeta

meCrnogorski available languages

Poljoprivredni proizvođači sa područja opština Šavnik i Žabljak i u narednom periodu imaće podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i lokalne samouprave za unapređenje proizvodnje koja predstavlja razvojni potencijal ovih krajeva, jedna je od poruka sa današnje prezentacije Agrobudžeta za 2020. godinu. U duhu otvorene i partnerske komunikacije tekla je i diskusija kroz koju su poljoprivrednici dobili sva potrebna pojašnjenja i smjernice.
Ovogodišnji Agrobudžet, kako je saopšteno, dobra je prilika za dalji razvoj velikog broja gazdinstava u ovim opštinama, koja se većinom bave stočarskom proizvodnjom. Prisutni poljoprivredni proizvođači su izrazili veliko interesovanje za mjere podrške koje su usmjerene na povećanje stočnog fonda, unapređenje prerade mlijeka na gazdinstvu, mjere podrške pčelarstvu, kao i mogućnosti za dalje unapređenje vodovodne i putne infrastrukture. Pozvani su mladi poljoprivredni proizvođači da iskoriste povoljnost bespovratne podrške u iznosu od 10.000 eura za zapošljavanje i pokretanje agrobiznisa.
Veliko interesovanje prisutni su imali za nabavku sitne mehanizacije koja bi im unaprijedila poslovanje, gdje je saopšteno da će se javni poziv za bespovratnu podršku objaviti u prvoj polovini marta.
Predstavnici Ministarstva upoznali su prisutne da se nastavlja sa sprovođenjem Programa voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi za škole, koji doprinosi stvaranju zdravih prehrambenih navika kod djece nižeg školskog uzrasta, i da će se program naredne školske godine između ostalih, proširiti i na opštine Šavnik i Žabljak.
U nastavku prezentacije kako je u najvećoj mjeri interesovanje stočara bilo usmjereno na podršku za unapređenje stočnog fonda, adaptaciju na katunima i upravljanje stajskim đubrivom, prisutni su informisani da je novina povećanje premije za izdig na katune sa 10 na 12 eura po uslovnom grlu. Takođe, gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju po grlu od ove godine dobijaju premiju za svako grlo, a ne samo za grla preko predviđenog minimuma. Povećan je iznos subvencija sa 180 na 200 eura po hektaru obradive površine u biljnoj proizvodnji, odnosno na 210 eura za mlade farmere.
zabljak savnik gazdinstva poljoprivreda stocarstvo infrastruktura podrška ipard poljoprivrede ministarstvo agro durmitor mountain žabljak šavnik zabljak savnik
Žabljak i Šavnik su jedni od najatraktivnijih krajeva Crne Gore pogodni za ruralni turizam
Predstavnici Ministarstva pozvali su poljoprivredne proizvođače da prate aktuelne objave javnih poziva, kako bi pravovremeno i uz podršku savjetodavnih službi, ostvarili pravo na željenu podršku.
Kako je upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava osnovni uslov za korišćenje bilo koje od agrobudžetskih mjera, pozvani su poljoprivredni proizvođači koji to da sada nijesu učinili, da se upišu.
Na prezentaciji Agrobudžeta u Šavniku prisutne je pozdravio predsjednik opštine Šavnik, gospodin Vlatko Vuković, koji je pozvao poljoprivredne proizvođače da dostupne mjere podrške iskoriste u što većem broju i da se partnerskim odnosom, vrijednih domaćina, Ministarstva poljoprivrede i lokalnih samouprava nastavi razvoj i unaprjeđenje crnogorske poljoprivredne proizvodnje.
 
 

meCrnogorski available languages

Top