>>>
> Biznis > Zaštita konkurencije: Pomorstvo EU-SAD-Kina

Zaštita konkurencije: Pomorstvo EU-SAD-Kina

meCrnogorskienEnglish available languages

Predstavnici regulatornih organa za pomorstvo Evropske unije, Narodne Republike Kine i Sjedinjenih Američkih Država sastali su se u Briselu kako bi raspravljali o regulatornim pitanjima iz oblasti zaštite konkurencije u pomorskom saobraćaju. Predstavnici su potvrdili namjere da ponovo sarađuju u vezi sa pomenutim pitanjima. Domaćin drugog sastanka pomenutih delegacije bio je Generalni direktorat Komisije za Zaštitu konkurencije. Prvi sastanak održao se u Vašingtonu u decembru 2013. godine.

Rasprava je bila usredsređena na globalnim trendovima povećanja saradnje na tržištu linijskog brodarstva, kao i regulatornim i političkim pitanjima u vezi sa lukama. Sa povećanjem opsega saradnje prevoznika, organi uprave su razmatrale da nadzor pomenutog sektora garantuje veći kontakt i bolju komunikaciju između konkurencije i regulatornih organa. Predstavnici su takođe raspravljali o sprovedenim aktivnostima i podvukli pojedinačna prioritetna pitanja, kao što je opterećenost luka.

Sastanak je zaključen sa sljedećom zajedničkom izjavom Evropske komisije, Federalne komisije za pomorstvo i kineskog Ministarstva saobraćaja:

“Današnja razmjena predstavlja značajnu priliku za podsticanje saradnje između tri organa uprave. Prepoznali smo područja od zajedničkog značaja i očekujemo nastavak konstruktivnog dijaloga.”

Izvor: EK

meCrnogorskienEnglish available languages

Top