>>>
> Magazin > Menadžment > CoVID19 > Zdravlje i sigurnost porodice i čovjeka na 1. mjestu

Zdravlje i sigurnost porodice i čovjeka na 1. mjestu

meCrnogorski available languages

Premijer Marković za “Vijesti”: Set mjera usmjeren na čovjeka, njegovu porodicu i njihovo zdravlje i sigurnost

Premijer Marković: Set mjera usmjeren na čovjeka, njegovu porodicu i njihovo zdravlje i sigurnost

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je da je prvi set mjera Vlade, kao odgovor na situaciju nastalu zbog korona virusa, usmjeren na na više kolosjeka, ali da je zajednički cilj: čovjek, građanin i njegova porodica, njihovo zdravlje i potpora njihovoj sigurnosti.
“Sada je na redu privreda, a u okviru nje želimo da vidimo kompanijsku i individualnu etiku i solidarnost. Da se vlasnici kompanija odreknu dijela profita, kojeg je, složićemo se, bilo u deceniji iza nas a posebno u posljednjih nekoliko godina. I dodatno da akumulirani kapital vrate u ekonomske tokove, da podstaknu ulaganja i stvaranje nove vrijednosti”, kazao je premijer Marković u intervjuu za “Vijesti”.
premijer duško marković zdravlje sigurnost crna gora covid19 corona korona virus cg montenegro pm prime minister predsjednik vlade
Vlasnike kompanija je pozvao da u novonastaloj situaciji pokažu individualnu i kompanijsku etiku. On je dodao da bi kompanije koje su ostvarivale profit, dodatno, trebalo da akumulirani kapital vrate u ekonomske tokove, podstaknu ulaganja i stvaranje nove vrijednosti.
“Ne smije biti povlačenja i gledanja samo u svoju kasu. Uostalom, i sama ova situacija naučiće i administraciju i privredu da mora biti ukorak sa vremenom, i da je svaka sebičnost, bila ona individualna ili korporativna, zapravo slabost koja ispliva kad smo joj najmanje naredni”, naglasio je predsjednik Marković.
Premijer je ocijenio rad medicinskih službi, zdravstvenog sistema i institucija u cjelosti kao veoma dobar, uz tvrdnju i da nema slabih tačaka.
“Ova situacija i njena složenost zahtijeva zajednički i jedinstven odgovor i tu nema mjesta za izdvajanja ili isticanja bilo kojeg segmenta ili službe”, smatra premijer Marković.
On je ocijenio da su do sada sprovedene mjere i preporuke dovoljne i da za sada nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja.
“Vidjeli ste da smo blagovremeno i postupno počeli sa njihovim uvođenjem kroz preporuke i kasnije naredbe, praćenje poštovanja tih naredbi. Zbog toga sam uvjeren da nema potrebe za posezanjem krajnjih mjera, već samo onih koje su srazmjerne izazovu i opasnostima sa kojima smo se suočili. Mnogo važnije od ovlašćenja da se uvede vanredno stanje jeste imati institucije, i vjerovati im. Graditi pouzdano partnerstvo sa svim društvenim činiocima koji se nalaze izvan institucija, uključujući i naše građane, i osloniti se na to partnerstvo. Mi smo to uradili, i zbog toga smo u prednosti u odnosu na sve ostale zemlje, uključujući i one iz našeg okruženja”, kaže Marković.
Poslije prvog stava Evropske unije da nema distribucije robe i medicinskog materijala van EU, to je malo promijenjeno uz pravljenje procedure koja počinje slanjem zahtjeva. Na pitanje kakav je utisak nakon razgovora sa čelnicima EU, predsjednik Marković kaže: “Bio sam ne samo direktan na ovu temu, nego i veoma jasan. Crna Gora i kad je u problemu, razmišlja i ponaša se odgovorno i partnerski, dijeleći teret globalnih izazova sa svojim saveznicima i susjedima. Mi nećemo povlačiti recipročne mjere ni prema kome, već ćemo pomoći svakoj zemlji i njenim građanima u skladu sa našim mogućnostima. Vjerujem da je to, uostalom, obrazac evropskog ponašanja koji treba slijediti.”
Na pitanje da li je dobijen odgovor na inicijativu da susjedne zemlje koriste crnogorske luke za transport robe, premijer je rekao da je ona “na svakoj dobronamjernoj adresi primljena kao ohrabren je i prilika da se pronađu odgovori u ovako kompleksnoj situaciji”.
“Vidite da je drumski i željeznički saobraćaj nedostupan za pojedine zemlje, a vazduši nedostatan za određene vrste robe. Naše luke biće u funkciji zaštite zdravlja naših građana i građana svih drugih zemalja kojima je pomoć potrebna, prevazilaženja aktuelnih prepreka, ali i za umanjenje privredne i ekonomske štete ukupnog tržišta kojem gravitiraju zemlje regiona”, kazao je predsjednik Vlade.
Na ocjenu da vijesti o primjerima abnormalnih poskupljenja nekih artikala dodatno iritraju javnost, premijer ističe da je ministarka ekonomije Dragica Sekulić “poslala poruku koju je trebalo razumjeti”.
“Međutim, činjenica da je neki postupak pojedinca označen kao neetičan neće vratiti novac građaninu. Inspekcijske službe prate situaciju u trgovinama i na terenu, dok administracija evidentira slabosti u propisima i procedurama, i to će vremenom biti eliminisano”, rekao je predsjednik Marković u intervjuu “Vijestima”.
Odgovarajući na pitanje o dijalogu koji vodi sa društveno političkim akterima u okviru Saveza za Evropu, premijer je kazao da ta inicijativa već daje rezultate. Vratili smo se, dodao je on, suštinskom razgovoru, što samo za sebe predstavja kvalitet.
“Moram kazati da me dijalog sa nevladinim organizacijama, ustanovama civilnog društva, medijima, akademskom zajednicom i političkim strankama koje su drukčije programske profilacije ne samo osvježio, već i postavio korisna usmjerenja za dalji napredak u procesu evropske integracije”, rekao je predsjednik Marković.
On je dodao da su na samom početku suprotstavljanja epidemiji koronavirusa i političke partije i nevladine organizacije, i mnogi drugi već su izišli sa odličnim inicijativama i predlozima u čijoj je suštini solidarnost i odgovonost prema svojoj državi.
  • izvor: KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
 

meCrnogorski available languages

Top