Site icon SENAT.me

EK započinje savjetovanje o uniji tržišta kapitala

Berzanski pojmovnik - rječnik osnovnih pojmova koji se koriste pri svakodnevnom trgovanju hartijama od vrijednosti. Montenegro berza AD Podgorica

CrnogorskiEnglish available languages

Evropska komisija danas je pokrenula svoj značajan projekat aktiviranja finansijskih sredstava za preduzeća iz EU i podsticanja rasta u 28 država članica EU uz stvaranje istinskog jedinstvenog tržišta kapitala.

Cilj unije tržišta kapitala je da ukloni prepreke koje sprečavaju prekogranična ulaganja u EU i preduzećima onemogući pristup finansiranju. Za preduzeća koja još uvijek snažno zavse o bankama i relativno malo o tržištima kapitala trenutno je okruženje teško. U drugim dijelovima svijeta događa se suprotno. Samo jedan od primjera prilika koje bi potpuno operativno jedinstveno tržište moglo da ponudi: da su tržišta preduzetničkog kapitala EU bila snažna kao američka, društva bi između 2008. i 2013. na raspolaganju imala praktički 90 milijardi EUR finansijskih sredstava više.

Unijom tržišta kapitala Komisija takođe želi da ukloni prepreke koje onima koji trebaju financiranje otežavaju pronalazak ulagača i omogućiti što je moguće efikasniji sustem za usmjeravanje tih sredstava tj. lanac ulaganja.

U srijedu Komisija je pokrenula tromjesečno savjetovanje poznato kao Zelena knjiga, a rezultat toga bit će dio akcijskog plana za aktiviranje nebankovnog finansiranja tako da se novoosnovana preduzeća mogu razvijati, a da se velika društva širiti. Unija tržišta kapitala dugoročan je projekat u koji se mora neprekidno ulagati godinama, iako se u nekim područjima napredak može postići već u nadolazećim mjesecima.

Potpredsjednik Evropske komisije nadležan za zaposlenje, rast, ulaganja i konkurentnost  Jyrki Katainen izjavio je: „Unija tržišta kapitala je prva  strukturna inicijativa Komisije u okviru plana ulaganja. Ona će dati doprinos da plan ulaganja bude više od jednokratnog pokušaja i da ima trajan pozitivan učinak na privredno stanje u EU.” Komesar EU nadležan za finansijsku stabilnost, finansijske usluge i uniju tržišta kapitala Johnatan Hill je izjavio: ,,Smjer kojim trebamo da idemo je jasan: potrebno je iz temelja izgraditi jedinstveno tržište kapitala, utvrditi prepreke i ukloniti ih jednu po jednu. Unija tržišta kapitala trebala bi osloboditi likvidnost koje ima dovoljno, ali je trenutno zamrznuta, te je staviti u službu poduzeća EU, naročito malih i srednjih preduzeća. Slobodan protok kapitala jedno je od temeljnih načela na kojima je osnovan EU.Dopustite nam da nakon više od pedeset godina od Ugovora iz Rima iskoristimo priliku i tu viziju pretvorimo u stvarnost.”

Dodatne informacije

Svrha Zelene knjige o uniji tržišta kapitala je započeti raspravu širom EU o mogućim mjerama potrebnima za stvaranje istinskog jedinstvenog tržišta kapitala. Danas se pokreću i dva komplementarna savjetovanja o „visokokvalitetnoj” sekuritizaciji i Direktivi o prospektu.

Komisija želi povratne informacije od Evropskog parlamenta i Savjeta, drugih institucija EU, nacionalnih parlamenata, preduzeća, finansijskog sektora i svih zainteresiranih strana. Nakon javnog savjetovanja Komisija će ovog ljeta donijeti akcioni plan kojim će se utvrditi plan rada i vremenski rokovi kako bi se do 2019. postavili temelji unije tržišta kapitala.

Na temelju rezultata tog savjetovanja Komisija će utvrditi kako treba djelovati da bi se ostvarili sljedeći ciljevi:

Zelenom knjigom utvrđuju se sljedeća ključna načela na kojima bi se trebala temeljiti unija tržišta kapitala:

U Komunikaciji Komisije iz 2014. godine Plan ulaganja za Europu već su istaknute neke mjere koje se mogu poduzeti kratkoročno. Odnose se na sprovođenje Uredbe o Evropskim fondovima za dugoročna ulaganja (ELTIF), visokokvalitetnu sekuritizaciju, standardizirane kreditne informacije o MSP, privatne plasmane i reviziju Direktive o prospektu. To su područja u kojima uopšteno postoji saglasnost da im je potreban napredak i u kojima bi se brzo mogli pokazati pozitivni rezultati.

Revizija Direktive o prospektu

Prospekti su pravni dokumenti koje društva upotrebljavaju za privlačenje ulaganja. Sadržavaju podatke koji ulagačima pomažu da se informiraju i donesu odluke o ulaganju. Ipak, izrada prospekata iziskuje znatne troškove i administrativno opterećenje za društva jer se često zahtijevaju stotine stranica detaljnih informacija. Ulagačima pak previše detaljnih informacija može biti nepregledno.

Komisija pokreće savjetovanje o Direktivi o prospektu s ciljem da društvima (uključujući i MSP) olakša pribavljanje kapitala u cijeloj EU, a istovremeno osigura efikasnu zaštitu ulagača. U središtu interesa biće smanjenje administrativnih prepreka koje društva moraju svladavati. U okviru savjetovanja će se, među ostalim, razmotriti mogućnosti pojednostavnjenja informacija u prospektima, ispitati kada je prospekt potreban, a kada nije i kako racionalizirati postupak odobrenja.

Sekuritizacija

Sekuritizacija je postupak u kojem se financijski instrument kreira združivanjem imovine: tako više ulagača može kupiti udjele te imovine i time povećati likvidnost i osloboditi kapital za gospodarski rast. Inicijativom na nivou cijele EU o „visokokvalitetnoj” sekuritizaciji bi se putem većeg stupnja standardizacije proizvoda trebali osigurati visoki standardi postupka, pravna sigurnost i uporedivost instrumenata. Time bi se naročito povećala transparentnost, dosljednost i dostupnost ključnih informacija za ulagače, uključujući područje zajmova za MSP, i podsticala povećana likvidnost. To bi trebalo olakšati izdavanje sekuritiziranih proizvoda i omogućiti institucionalnim ulagačima temeljnu analizu proizvoda koji odgovaraju njihovim potrebama u vezi sa diversifikacijom imovine, povratom i trajanjem.

Srednjoročne do dugoročne mjere

Zelenom knjigom traže se i mišljenja o tome kako savladati druge prepreke za učinkovito funkcioniranje tržišta na srednji i dugi rok, kako smanjiti troškove osnivanja i stavljanja na tržište investicionih fondova u EU; kako dalje razvijati preduzetnički i privatni kapital; može li se ciljanim mjerama u području zakona o društvima, stečaju i hartijama od vrijednosti kao i porezima bitno pridonijeti uniji tržišta kapitala i kako postupati s pokrivenim obveznicama, za što će se 2015. godine održati posebno savjetovanje o mogućem okviru EU.

Izvor: EK

CrnogorskiEnglish available languages

Exit mobile version