Site icon SENAT.me

EP: Nova pravila za turističke paket-aranžmane

CrnogorskiEnglish available languages

Putovanje u paket aranžmanu koje se sastoji od leta, hotela ili najma automobila i koji je kupljen preko inerneta za jedinstvenu cijenu ili preko povezanih internet stranica, imaće jednaku zaštitu kao paket kupljen u turističkim agencijama, u skladu sa pravilima o kojima su glasali polsanici Evropskog parlamenta. Poslanici Evropskog parlamenta osigurali su da putnici imaju više mogućnosti otkazivanja ugovora te da unaprijed dobiju jasne informacije o tome ko je u konačnici odgovoran ukoliko nešto pođe po zlu.

Izvjestilac u Evropskom parlamentu Birgit Collin-Langen (EPP, Njemačka) izjavila je:

“S obzirom da postoje promjene na na turističkom tržištu i povećanje broja rezervacija putovanja preko interneta, postoji prioritetna potreba za modernizacijom i prilagođavanjem stare direktive koja datira još iz 1990. godine. Sa ovim revidiranim zakonodavstvom, prava putnika u Evropi pojačana su generalno. Novi modeli rezervacija sada su uključeni u njihove okvire i putnici su detaljno informisani o svojim pravima. Takođe, uspjeli smo uzeti u obzir ekonomske interese industrije – operatora , putničkih agencija i hotela.”

Veća zaštita putnika

Paket pravila za putovanja obuhvatiće dvije vrste ugovora:

Prema zakonodavstvu Evropskog parlamenta, omogućeno je da se  između prodavača usluga u ugovornom odnosu direktno razmjenjuju podaci o imenima putnika, detaljima računa i adresama e-pošte koji su unešeni. Ukoliko isti potrošač preko istaknutih linkova rezerviše i drugu propratnu uslugu u roku od 24 časa nakon prve rezervacije, smatra se da se radi o paket-aranžmanu.

 

Jasne informacije i više prava

Prije nego se putnici obvežu bilo kojim ugovorom, organizatori i prodavci usluga moraju jasno naznačiti da korisnici kupuju paket usluga te ih informisati o njihovim pravima i o tome ko je odgovoran ukoliko bilo što pođe po zlu. Parlament je dodao obvezu organizatora da pruži putnicima informaciju o okvirnim vremenima odlaska i dolaska sa putovanja, kao i da označi vrste dodatnih troškova koje će putnik možda morati da snosi. Zakonodavstvom je takođe osigurano i pravo putnika da otkaže ugovor kojim je paket aranžman ugovoren kao i da dobije povrat finansijskih sredstava utrošenih na paket, ukoliko se cijena paketa povisi više od 8 posto (Evropska komisija predložila je 10 posto) ili ukoliko se dogode “neizbježne” situacije poput prirodnih katastrofa ili terorističkih napada na ciljanoj destinaciji putovanja.

Glasanjem u Parlamentu završio je zakonodavni postupak. Države članice sada imaju dvije godine kako bi uvrstile nova pravila u postojeće nacionalne zakone. Postoji dodatnih šest mjeseci kako bi pravila mogla primjenjivati.

Izvor podataka: Evropski parlament

CrnogorskiEnglish available languages

Exit mobile version