Site icon SENAT.me

eUprava – rezultati istraživanja

Unija tržišta kapitala - investiciona društva Evropska komisija predstavila je reformu kojom pojednostavnjuje poslovanje manjih investicionih društava euprava e-uprava škola programiranja kodiranja besplatna crna gora education kompjuter računar computer

CrnogorskiEnglish available languages

Skoro polovina građana EU (46%) putem interneta traži posao, koristi javne biblioteke, ispunjava obrasce za povraćaj poreza, registruje rođenje, podnosi zahtjev za pasoš ili koristi servise euprava. Prema anketi, 80% ispitanika smatra da elektronske usluge štede vrijeme, 76% cijeni fleksibilnost i 62% njih smatra da štedi novac. Ipak, isti korisnici su pokazali veće zadovoljstvo upotrebom internet bankarstva (ocjena 8,5 na skali od 0 od 10) i internet trgovinom (7,6) u odnosu na elektronske javne usluge (6,5).

Potpredsjednik Evropske komisije Neelie Kroes izjavila je povodom dobijenih rezultata: “Trendovi euprave u Evropi su obećavajući. Ipak, ako su korisnici pokazali veće zadovoljstvo elektronskim bankarstvom nego elektronskim javnim uslugama, to je pokazatelj da javne uprave moraju da bolje dizajniraju usluge euprave prema potrebama korisnika. Takođe, moramo više uraditi kako bi euprava funkcionisala preko granica.

Digitalna agenda za Evropu ima za cilj da do 2015. godine poveća upotrebu usluga euprave na 50% građana Evropske unije. U Izvještaju o uporednoj analizi e-uprave za 2012. godinu ispitano je 28.000 korisnika interneta u 32 države. Među ključnim rezultatima je sljedeće:

Takođe, istraživanje ukazuje na to da su neophodna poboljšanja elektronskih usluga za značajne događaje u životu, kao što su gubitak ili traženje posla, osnivanje preduzeća i prijavljivanje na studije.

Izvor: Evropska komisija

CrnogorskiEnglish available languages

Exit mobile version