Site icon SENAT.me

Nove mjere EU u cilju zaštite biodiverziteta od problematičnih invazivnih vrsta

CrnogorskiEnglish available languages

Evropska komisija predložila je novo zakonodavstvo za sprečavanje brzorastuće prijetnje od invazivnih biljnih i životinjskih vrsta. U Evropi trenutno postoji preko 12.000 vrsta koje su strane prirodnoj sredini. Oko 15% pomenutih vrsta su invazivne i njihov broj je u brzom porastu. Prijedlog ima za cilj da pruži odgovor na sve veće probleme koje prouzrokuju invazivne strane vrste. Pomenuti problemi uključuju sljedeće:

Evropski komesar za životnu sredinu Janez Potočnik izjavio je: „Borba protiv invazivnih stranih vrsta najbolji je primjer područja u kojem se u Evropi može ostvariti bolji napredak kada se radi zajedno. Zakonodavstvo koje predlažemo doprinijeće zaštiti biodiverziteta i ima za cilj fokusiranje na najozbiljnije prijetnje. Pomoći će poboljšanju efektivnosti nacionalnih mjera i postići rezultate na  najekonomičniji način. Radujem se saradnji sa državama članicama i Evropskim parlamentom u cilju stupanja na snagu pomenutog zakonodavstva i ostvarivanja napretka u pogledu napora za rješavanje pomenutog problema širom Evrope“.

Prijedlog se temelji na popisivanju invazivnih stranih vrsta koje predstavljaju prijetnju Evropskoj uniji. Listu invazivnih stranih vrsta će sastaviti države članice na osnovu procjene rizika i naučnih dokaza. Odabrane vrste biće zabranjene unutar EU, što podrazumijeva da njihov uvoz, kupovina, upotreba, puštanje u promet ili prodaja nijesu dozvoljeni. Posebne mjere biće preduzete za pitanja u vezi sa trgovcima, uzgajivačima ili vlasnicima kućnih ljubimaca tokom prelaznog perioda.

 Prijedlog se odnosi na tri vrste intervencija:

Prijedlog podstiče napredak prema usklađenom i preventivnom pristupu koji povećava efikasnost i dugoročno smanjuje troškove štete i aktivnosti.

Napomene:

Očekuje se dodatno povećanje invazije stranih vrsta u Evropi kao posljedica većeg obima i količine trgovine i putovanja, što će imati za posljedicu veće širenje vrsta širom svijeta. Regulativa o prevenciji i upravljanju invazivnim stranim vrstama temelji se na planu za efektivnu upotrebu resursa Evropske unije i Strategiji  EU za biodiverzitet do 2020. godine.

Predloženu Regulativu razmotriće Savjet i Parlament. Države članice u potpunosti će učestvovati u sastavljanju lista invazivnih stranih vrsta, pri čemu će biti obezbijeđen  mehanizam informatičke podrške, tzv. Evropska informatička mreža za strane vrste (the European Alien Species Information Network).

Izvor: Evropska komisija

CrnogorskiEnglish available languages

Exit mobile version