Site icon SENAT.me

Posebne mjere za Cetinje, Nikšić i Podgoricu / NKT

nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti crne gore crna gora montenegro korona corona virus tuzi vlada podgorica cetinje odluke karantin blokada

Crnogorski available languages

Posebne mjere za Cetinje, Nikšić i Podgoricu / NKT

Posebne mjere za Cetinje, Nikšić i Podgoricu / NKT

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore odlučilo da u Prijestonici Cetinju i opštini Nikšić budu uvedene iste privremene mjere sprečavanja širenja koronavirusa kakve su nedavno uvedene u Podgorici.
Imajući u vidu epidemiološku situaciju na Cetinju i u Nikšiću i posebno zabrinjavajući uzlazni trend broja aktivnih slučajeva koronavirusa, NKT je dalo Ministarstvu zdravlja saglasnost na naredbe koje podrazumijevaju posebne mjere u Prijestonici Cetinju i Opštini Nikšić:
1) Obavezno je korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i otvorenom prostoru, uključujući i djecu stariju od sedam godina. Ova obaveza ne odnosi se na objekte stanovanja.
2) Moraju nositi zaštitne maske zaposleni i putnici u vozilima javnog prevoza (autobus, kombi, auto-taksi) i vozilima kojima se obavlja prevoz zaposlenih za sopstvene potrebe, kao i vozači i putnici u putničkom motornom vozilu (osim za članove zajedničkog porodičnog domaćinstva), uz primjenu i drugih mjera, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
3) Okupljanje građana na otvorenim javnim mjestima ograničeno je do 40 osoba, a na zatvorenim do 20 osoba, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra i nošenje zaštitnih maski.
4) Privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti) obavezni su da rad organizuju na način da:
– za stolom sjede najviše dva gosta unutar ugostiteljskog objekta, odnosno četiri gosta na terasi/bašti objekta;
– onemoguće uslugu samousluživanja, zadržavanje i stajanje ispred šanka;
 između stolova obezbijede udaljenost od najmanje 2 m, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore;
– obezbijede redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
5) Privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama obavezni su da rad organizuju na način da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na 10 m², ali ne više od 20 lica, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između korisnika usluga i da obezbijede poštovanje drugih mjera, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
Mjere koje se od ponoći uvode u Prijestonici Cetinju i u opštini Nikšić primjenjivaće se sedam dana, nakon čega primjena može biti produžena.
Nema zaštićenih niti pošteđenih od koronavorusa. Niti postoje opština ili grad koji nijesu u opasnosti. Stoga je bitno da, i tamo gdje nijesu na snazi stroge mjere, građani sami usvoje one obrasce ponašanja koji su efikasni u prevenciji: nošenje maski uvijek i svuda, distanca koliko god je to moguće i higijena ruku.
Izvor: Vlada CG, 19/07/2020

Crnogorski available languages

Exit mobile version