Site icon SENAT.me

ULUCG – 75. Tradicionalna izložba savremene likovne scene

Crnogorski available languages

ULUCG – 75. Tradicionalna izložba : Uspješna prezentacija savremene likovne scene u vanrednim okolnostima

75. Tradicionalna izložba ULUCG: Uspješna prezentacija savremene likovne scene u vanrednim okolnostima

„Pored umjetničkog, ovogodišnja Tradicionalna izložba ULUCG ostaće zabilježna u analima Udruženja i crnogorske kulture i po tome što je pripremana u vanrednim okolnostima, u jeku pandemije COVID19, i umjesto tradicionalnog otvaranja i prisustva publike, javnosti je bila dostupna u virtuelnom formatu. Bio je to značajan i adekvatan odgovor Udruženja na veliku globalnu pošast, koji je pokazao njegovu vitalnost i sposobnost pravovremenog prilagođavanja novim izazovima današnjice“, kazala je Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za  u Ministarstvu kulture, zatvarajući sinoć ovu izložbu u Umjetničkom paviljonu.
Milić je ocijenila da prikazana produkcija posjeduje prepoznatljiv kvalitet novog i originalnog, te da se nadovezuje na aktuelna međunarodna savremena stremljenja u likovnim tokovima. Ujedno, kako je kazala, predstavlja i najreferentniji okvir za pregled recentnog umjetničkog stvaralaštva u Crnoj Gori.
„Ministarstvo kulture će i u ovim, za umjetničko stvaralaštvo otežanim, uslovima nastaviti da bude pouzdan partner i oslonac Udruženju likovnih umjetnika, kojeg prepoznajemo kao jedan od stožera našeg kulturnog sistema. Zato, na zatvaranju 75. Tradicionalne izložbe djela članova Udruženja, još jednom želim da vam čestitam na istrajnosti i inventivnosti koju ste pokazali u uslovima novonastalih okolnosti i na uspješnoj prezentaciji savremene crnogorske likovne scene“, poručila je Milić.
Napomenula je i da sedmdesetpetogodišnji kontinuitet Udruženja predstavlja jedan od bitnih podataka kulturne istorije naše zemlje.
„Mnogi njegovi članovi bili su respektabilan dio međunarodne umjetničke scene, pratili i praktikovali svjetska umjetnička kretanja, doprinosili slobodi umjetničkog stvaralaštva i na taj način, razvijali pluralizam u umjetnosti i kulturi, kao i cjelokupnom društvu. U takvom ambijentu nastao je veliki broj vrijednih djela, koja ostaju kao trajna kulturna dobra u riznici crnogorske likovne umjetnosti“, istakla je Milić.
Predsjednik ULUCG Igor Rakčević istakao je da je kontinuitet obilježavanja godišnjice osnivanja Udruženja ove godine pomjeren u digitalni prostor, u kome je zabilježeno više od 20.000 pregleda Tradicionalne izložbe. Ta činjenica, kako je naglasio, pokazatelj je aktuelnosti koju izložba ima.
„Udruženje i ova manifestacija čijem, sticajem okolnosti, zatvaranju 75. izdanja prisustvujemo predstavlja konstantu u kulturnom životu Crne Gore. I ove godine bili smo u prilici da vidimo veliki broj radova, različitih pristupa, likovnih jezika i kvaliteta. Stoga ovo i jeste značajna manifestacija, koja precizno secira recentnu scenu, njene tendencije, kvalitete i manjkavosti“, ocijenio je Rakčević.
Podsjetio je da ovom izložbom ULUCG obilježava i jubilej – 75 godina postojanja Udruženja.
„Da li zbog uvijek lijepe atmosfere, susreta sa kolegama ili proljeća koje nagovještava lijepe dane, ali je osjećaj uvijek pozitivan i svakako smo zadovoljni što već 75 godina doprinosimo kontinuitetu crnogorskog kulturnog proizvoda“, dodao je Rakčević.
Napomenuo je i to da je ove godine izostala dodjela nagrada „Milunović, Stijović i Lubarda“, koja čeka naredna izdanja i adekvatnu materijalnu valorizaciju.
Na početku svečanosti, minutom ćutanja odata je počast nedavno preminulim umjetnicima i članovima ULUCG Tijani Dujović-Liščević i Voju Tataru.
 

Crnogorski available languages

Exit mobile version