Site icon SENAT.me

Proljećna analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi 2020

proljeće proljećna analiza kupujmo domaće crnogorsko made in montenegro crnogorska privreda ekonomija poreska uprava pkcg made in montenegro kupujmo domaće crnogorsko

Crnogorski available languages

Proljećna analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi 2020

Proljećna analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi 2020

Ministarstvo finansija, dva puta godišnje, priprema analizu makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi, u kojoj se analiziraju kretanja osnovnih makroekonomskih indikatora (BDP, cijene, tržište rada, monetarni i eksterni sektor), kretanja u javnim finansijama i sektorskim politikama. U skladu sa Programom Vlade za II kvartal 2020, ovom analizom prikazana su ekonomska kretanja u 2019. i prvom kvartalu 2020, pregled strukturnih politika i reformi ostvarenih u 2019. sa predlozima za njihovo unapređenje, u skladu sa kretanjima i potencijalnim izazovima iz domaćeg i međunarodnog okruženja, pri čemu su uvažavane preporuke Evropske komisije u vezi sa sprovođenjem i unaprjeđenjem reformskih mjera i politika

Ekonomski rast u 2019. bio je iznad procjena i iznosio je 3,6%, vođen rastom izvoza i privatne potrošnje. Zabilježena je još jedna rekordna godina u turizmu, uz nastavak pozitivnih trendova na tržištu rada. Rast inflacije bio je umjeren, što je opredijelilo blagi rast realnih zarada u 2019. U prethodnoj godini, očuvana je stabilnost finansijskog sektora, smanjen je spoljni disbalans u međunarodnoj trgovini, dok je neto priliv stranih direktnih investicija bio relativno visok. Ekonomska kretanja u nastavku godine biće oblikovana pandemijom COVID-19 i sveukupnim odgovorom države na zdravstvenu i ekonomsku krizu.

Proljećna analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi 2020

Crnogorska ekonomija, kao mali i otvoren sistem, osjetljiva je na spoljnje uticaje, što je i potvrđeno aktuelnom pandemijom svjetskih razmjera, virusom COVID-19. Iako su u prethodnom periodu ostvarene značajne stope rasta ekonomije, razvojni model, u mjeri mogućeg, treba prilagođavati i usmjeravati na one sektore za koje Crna Gora ima nedovoljno iskorišćene resurse i u kojima je moguće ostvariti visok stepen produktivnosti – prerađivačke industrije, poljoprivredna proizvodnja i stočarstvo i energetika, čime će se, uz adekvatnu primjenu digitalnih tehnologija u svim sferama društveno-ekonomskog razvoja, uticati na jačanje konkurentnosti crnogorske ekonomije i obezbijediti uslovi za smanjenje uticaja negativnih pojava na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou. Podrška razvoju ovih sektora biće u osnovi Trećeg paketa mjera Vlade Crne Gore usmjerenog na ublažavanje negativnih uticaja pandemije .

 

Kao podrška jačanju makroekonomske stabilnosti nastaviće se sa implementacijom sistemskih rješenja u pravcu jačanja konkurentnosti ekonomskog sistema, kroz unapređenje poslovnog ambijenta, finansijsku i institucionalnu podršku razvoju preduzetništva, odnosno sektora malih i srednjih preduzeća i, u tom okviru, razvoju i diverzifikaciji prerađivačke industrije. Istovremeno, radiće se na unapređenju radnog zakonodavstva, reformi sistema obrazovanja, kao i na unapređenju penzijskog i zdravstvenog  sistema, te postizanju veće efikasnosti i produktivnosti državne uprave. Crnoj Gori je od strane zemalja članica EU data saglasnost za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja, i jednog od najzahtjevnijih, Poglavlje 8 – Konkurencija, što predstavlja značajan podsticaj evropskim integracijama i snažnu posvećenost ka zacrtanim razvojnim ciljevima.

Crnogorski available languages

Exit mobile version