Site icon SENAT.me

Epidemija koronavirusa: Crna Gora pokazala sposobnost upravljanja rizikom

Pomozimo zdravstvu da izbači CoVID19 iz Crne Gore! #CoronainfoCG coronainfocg.me koronavirus crna gora korona virus covid19 help donations donate montenegro covid-19 corona virus spisak lica osoba za karantin samoizolacija samoizolacije mjere jmbg adresa ime prezime broj telefona epidemija pandemija coronainfocg crna gora vlada crne gore cg nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti vlade žiro račun montenegro covid19 coronavirus koronavirus

Crnogorski available languages

Epidemija koronavirusa: Crna Gora pokazala sposobnost upravljanja rizikom

Sastanak Marković-Mekluni: Crna Gora pokazala sposobnost upravljanja rizikom epidemije koronavirusa

Crna Gora je pokazala regionalno i šire liderstvo kad je u pitanju odgovor na globalnu opasnost koja prijeti usljed širenja koronavirusa. „Vaše djelovanje na dva kolosijeka, kroz odlučne zdravstveno-bezbjednosne mjere i kroz odmjerene ekonomske mjere i preporuke, zaslužuje poštovanje“ – ocijenila je stalna koordinatorka UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni na sastanku sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem.
Premijer Marković je kazao da solidarnost neupitno stanuje u Ujedinjenim nacijama, kao i ostale univerzalne vrijednosti koje služe dobrobiti čovječanstva. Ovo je prilika da ih osjetimo na konkretnoj opasnosti, a Crna Gora će ih uvijek i u svakoj situaciji slijediti.

Fiona Mekluni i šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović su kazale na sastanku da sistem UN u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, koja je lider u odgovoru na ovu pandemiju, stoji na raspolaganju Crnoj Gori za ekspertsku i svaku drugu vrstu pomoći. U tom kontekstu, potrebno je što prije donijeti odgovarajući nacionalni Plan za pripravnost i odgovor u skladu sa pravilima UN, kako bi naša zemlja mogla koristiti benefite resursa SZO i ostalih međunarodnih organizacija za pomoć u borbi protiv epidemije i saniranju njenih socijalnih i ekonomskih posljedica.
Predsjednik Vlade ocijenio je da je Crnoj Gori potrebna ekspertiza, analitika i znanje koje nude UN i SZO, ali da ovaj trenutak podrazumijeva i konkretnu finansijsku i materijalno-tehničku pomoć, koju će Crna Gora na najbolji način koristiti. Marković je dao nalog da se formira operativno multiresorsko tijelo koje će pripremiti nacionalni Plan i kandidovati ga preko kancelarije SZO, a zbog značaja tog Plana, tijelom će rukovoditi potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

Epidemija koronavirusa: Crna Gora pokazala sposobnost upravljanja rizikom Corona korona virus koronavirus coronavirus covid 19 ostani doma dostanite doma śedi doma sjedi doma Crna Gora

Crnogorski available languages

Exit mobile version