>>>
> Finansije i investicije > Pogledajte kakvu zaštitu imaju novčanice širom svijeta

Pogledajte kakvu zaštitu imaju novčanice širom svijeta

meCrnogorskienEnglish available languages

novčanice i njihova zaštita od falsifikovanja

Moglo bi se reći da istorija falsifikovanja novca počinje odprilike u isto vrijeme kada je i novac izmišljen. Poznati su primjeri falsifikovanja novca iz antičkih vremena, ili upotreba drugih metala umjesto zlata i srebra. Nakon više hiljada godina, problem je i dalje prisutan, ali u savremenom okruženju.

Na sljedećem infografiku pogledajte kakve se mjere zaštite koriste na valutama sa svih kontinenata. U pitanju su američki dolar, singapurski dolar, kanadski dolar, australijski dolar, euro, meksički pezo, japanski jen, britanska funta, švajcarski frank i južnoafrički rand.

novac novčanice novčanica papirni dolar euro jen juan

Sigurnosni standardi novčanice

Širom svijeta štamparije državnog novca imaju slične sigurnosne specifikacije:

Plastični novac: uvođenjem plastičnih novčanica, kanada je drastično smanjila broj krivotvorenih novčanica u opticaju. Pored Kanade, plastične novčanice su uvele Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Śeverne Irske, Malezija, Čile, Novi Zeland i Meksiko. Australija koristi polimer još od 1988. godine.

Hologrami: najčešće korišćena zaštita. Kod devedeset sedam različitih valuta, preko 300 denominacija novčanica upotrebljava hologram u njihovoj izradi, kao što su npr. hologramske trake, niti, reljefi ili kvadrati.

Vodeni žig: jedan od najčešćih standarda. Vodeni žigovi se prave kada se koriste različite debljine papira u procesu štampanja. Na taj način, kada se novčanica nađe iza izvora svjetlosti, lik se ocrtava.

Mikro-tekstovi: Sitna slova, koja se mogu uočiti upotrebom lupe, su jedan od čestih sigurnosnih specifikacija širom svijeta.

Promjena boje: Otprilike 42% novčanica koje su izdate od početka druge decenije dvadeset i prvog vijeka imaju specifikaciju promjene boje. Druga boja dijela novčanice se vidi u zavisnosti od ugla posmatranja.

Reljefi: Brojne novčanice imaju izbočine koje se mogu osjetiti prelaskom prsta preko njih. One se prave dodavanjem tankog sloja gume kroz papir prilikom izrade novčanica.

Nevidljivi žigovi: Novčanice mogu da imaju nevidljivo mastilo ili žig, koji se vide jedino prilikom izlaganja fluorescentne ili infracrvene svjetlosti. Konture se ne mogu primjetiti golim okom.

meCrnogorskienEnglish available languages

Top