Site icon SENAT.me

III Crnogorski šumarski Forum

Crnogorski available languages

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović kazao je da je u sektoru šumarstva započet odlučan reformski proces koji daje evidentne rezultate, te da treba nastaviti aktivnosti u tom pravcu, kako bi šumskim bogatstvom Crne Gore gazdovali na najbolji mogući način. Otvarajući Treći crnogorski šumarski forum koji se održava u Podgorici, potpredsjednik Simović je ocijenio da će novi organizacioni model upravljanja šumama omogućiti da se državnim šumama kao dobrom od javnog interesa gazduje na ekološki održiviji, socijalno odgovorniji i ekonomski efikasniji način.

Unaprijeđen rad Uprave za šume

On je istakao da je protekli period za sektor šumarstva bio izazovan u brojnim segmentima, te da je najveća pažnja bila usmjerena u pravcu reafirmacije rada Uprave za šume u punom kapacitetu. Podsjetio je da su početkom ove godine stvoreni preduslovi za unaprijeđeno djelovanje Uprave za šume. „Dobijen je status samostalnog organa državne uprave; na vrijeme je usvojen Program gazdovanja šumama; donijeta je Odluka o davanju šuma na korišćenje nakon čega je raspisan Konkurs za dodjelu drveta u dubećem stanju, što je znatno ranije u odnosu na prethodni period. Ovim su se stekli objektivni uslovi za bolju valorizaciju šumskih resursa“, kazao je Simović.

On je kazao da u sistemu jasno podijeljenih uloga i nadležnosti, javnost očekuje profesionalnost i odgovornost, posebno kod:

Unaprijeđen postupak dodjele šuma

„Ostvareni rezultati u ovoj oblasti, pokazali su dodatnu posvećenost upravljačkih struktura u sektoru šumarstva u realizaciji povjerenih im poslova od javnog interesa a posebno kod sprovođenja preporuka Državne revizorske institucije, čime je uspostavljen bolji monitoring u naplati koncesionih naknada. Postupak dodjele šuma na korišćenje, unaprijeđen je kroz transparentnost i uspostavljanje jasnih i jednakih pravila za sve učesnike konkursa, o čemu govori smanjen broj žalbi na odluke donešene od strane Uprave za šume. Takvim pristupom podsticana je konkurentnost ponuđača za raspoložive etate, što je za rezultat imalo uvećane izlicitirane cijene u odnosu na početne koje su date konkursom“, kazao je Simović.

Rekordni prihodi, nova radna mjesta

Navodeći konkretne rezulate, Simović je istakao da su prihodi koje će ostvariti Uprava za šume u ovoj godini rekordni i nadmašiće 7 miliona eura i to uz manji obim proizvodnje za 15%.

Potpredsjednik je naveo i da je izvoz trupaca 41 put manji nego u 2016. godini, a Indeks industrijske proizvodnje za oblast drvne industrije u odnosu na uporedni period 2018. godine iznosi 136.2, dok je Indeks industrijske proizvodnje u proizvodnji namještaja 168,9 što je veoma značajno.

Ukupno ostvareni prihod u oblasti šumarstva i drvoprerade u ovoj godini će, kako je kazao, nadmašiti 110 miliona €, što je više za 33,3% nego u 2016. godini. Takođe, istakao je da se povećao i broj radnih mjesta u ovoj djelatnosti u odnosu na 2016. godinu za ukupno 523.

Sagledati stvarne potrebe za drvetom i pojedinaca i malih pogona za preradu

„Sa postignutim se ne smijemo zadovoljiti. Naprotiv, suočeni sa brojnim izazovima, u predstojećem periodu, potrebno je nastaviti započete procese i dati snagu novim idejama a rezultate na ovom planu učiniti konkretnijim i u korist cjelokupnog društva, na nivou lokalnih zajednica i šire. Iz tog razloga smatram da je neophodna bolja organizacija rada kada je u pitanju sagledavanje stvarnih potreba za drvetom za uslužnu potrebu stanovništva u ruralnim oblastima, i to posebno u segmentu jasno definisanih kriterijuma za dodjelu drveta, kako pojedincima, tako i malim pogonima za preradu drveta. To posebno ističem iz razloga što hiljade kubika trupaca godinama trunu po našim šumama“, kazao je Simović.

On je istakao i potrebu da se održavanje šumskih puteva mora unapređivati, iako je stanje u tom segmentu bolje u odnosu na prethodni period.

Nastavljamo zajednički

Simović je izrazio nadu da će implementacija novog organizacionog modela upravljanja u gazdovanju šumama biti uspješna i da će dati odgovore na brojne izazove u ovoj oblasti.

„Novi organizacioni model upravljanja šumama omogućiće da se državnim šumama kao dobrom od javnog interesa gazduje na ekološki održiviji, socijalno odgovorniji i ekonomski efikasniji način. Kreiranje nove organizacije u šumarstvu uvažilo je postojeće stanje šuma i šumarstva, šumarsku tradiciju, postojeće kadrovske potencijale, kao i ograničenja i realne mogućnosti šumarstva i potrebe razvoja drvne industrije“, kazao je Simović.

Činjenica da Crna Gora spada među najšumovitije države u Evropi nameće nam najmanje dva važna zadatka:

Potpredsjednik Vlade pozvao je sve subjekte iz oblasti šumarstva da zajedničkim snagama nastave proces unapređenja šumarskog sektora.

Nova organizacija, nove šanse

Konkretno to će se raditi kroz:

Stalnu obavezu i brigu za očuvanje naših šumskih resursa treba, kako je kazao Simović, nastaviti kroz snaženje kadrovskih kapaciteta, kontinuirane obuke i stručna usavršavanja.

Takođe, novim organizacionim okvirom potrebno je obezbijediti podršku za uspostavljanje održivog privatnog sektora u šumarstvu.

Simović je kazao i da će uspostavljeni i nadograđeni Informacioni sistem omogućiti sprovođenje zacrtanih planova, kao i da će se unapređivati saradnja sa civilnim sektorom.

U uvodnom dijelu Foruma, osim državnog sekretara za šumarstvo Milosava Andjelića i direktora Uprave za šume Nusreta Kalača, obratila se i ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčijeva.

Ambasadorka Bugarske: Iskoristite naše iskustvo, čuvajte šume

Ambasadorka Plugčijeva izrazila je zadovoljstvo prilikom da učestvuje na skupu na kome se diskutuje o daljem putu razvoja crnogorskog šumarstva, posebno zbog činjenice da je i sama inžinjer šumarstva i da je svojevremeno, kao zamjenik ministra poljoprivrede Bugarske, pokrenula duboku reformu šumarskog sektora te zemlje.

Iz iskustva Bugarske, ambasadorka je sugerisala da Crna Gora učini stručnu analizu ekonomske, ekološke i društvene funkcije šuma i pripremi i uključi u reformu sve subjekte crnogorskog društva.

Ona je istakla i značaj uključenosti Crne Gore u globalne aktivnosti u suočavanju sa izazovima kakvi su klimatske promjene. U tom pravcu, posebno je pohvalila Crnu Goru što je pokrenula aktivnu kampanju za pošumljavanje.

„Briga o šumama je investicija u budućnost nacije i zemlje. Crna Gora je velika zemlja na maloj teritoriji. Čuvajte je, a vi kao šumari imate veliku obavezu u tom dijlu“, poručila je Plugčijeva.

 

Crnogorski available languages

Exit mobile version