Site icon SENAT.me

Smanjene cijene rominga u Jugoistočnoj Evropi

mobile phone roaming western balkans fees charges south eastern europe sms afera nikšić crna gora mobilni telefoni

CrnogorskiEnglish available languages

Počev od 1.7.2019, korisnici mobilnih usluga iz Albanije, BiH, Crne Gore, Śeverne Makedonije, Srbije i Kosova plaćaće manje račune za mobilne telefone prilikom korišćenja usluga rominga. Znatno manji troškovi roninga će se primjenjivati u regionu Zapadnog Balkana. Naknade za pozive će se smanjiti osam puta, a troškovi rominga mobilnog interneta će pasti u prosjeku sa 3€/1MB na 0,20€ po megabajtu.

Sljedeći korak u reginalnom romingu biće nalik evropskom “Roam like at home”, što znači ukidanje svih naknada za roming 1. januara 2020. godine.

Komesar za digitanu ekonomiju i društvo Marija Gabriel je izjavila:

„Sporazum o regionalnom roamingu važan je signal opipljive regionalne saradnje i integracije. Zadovoljna sam što je Evropska komisija uspjela podržati taj proces sa ekspertizom stečenom iz vlastitog iskustva u prilikom uvođenja rominga “kao kod kuće” širom EU. Pozdravljam političku predanost koju su pokazale sve zemlje u pregovorima i na vrijeme provele ovaj sporazum. Ovaj sporazum ima glavni cilj koji je najbolji interes građana i poduzeća na zapadnom Balkanu.

Sporazum je potpisan na samitu ministara Zapadnog Balkana u aprilu 2018. godine. Predstavlja značakan pomak u realizaciji digitalne agende koju je Evropska komisija pokrenula u junu 2018. godine. za pomenute zemlje.

CrnogorskiEnglish available languages

Exit mobile version