Site icon SENAT.me

Izgradnjom infrastrukture unapređuje se život na selu

selu selo crna gora montenegro infrastruktura infrastrukture ruralni razvoj crna gora infrastruktura poljoprivreda unapredjenje

CrnogorskiEnglish available languages

Vlada Crne Gore opredijelila je i za ovu godinu više od milion eura za izgradnju seoskih vodovoda širom Crne Gore, čime nastavlja unapređenje uslova za život stanovnika na seoskom području i uslove za dalji razvoj poljoprivrede i preduzetništva u ruralnim područjima.

„Planirana je izgradnja 33 vodovoda, od kojih je 21 u sjevernom a 12 u centralnom regionu. Samo u ovoj godini biće izgrađeno 52 km vodovodne mreže – 35km primarne i 17km sekundarne, čime će biti riješeno vodosnabdijevanje za oko 3.000 domaćinstava“, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović koji je danas u selu Prijespa u Nikšiću predstavio Program podsticanja projekata u vodoprivredi za 2019. godinu.

„Program predstavljamo u Nikšiću jer je nikšićka lokalna uprava u prethodnom periodu, zahvaljujući efikasnom i domaćinskom radu, i partnerskoj saradnji sa Vladom, postigla značajne rezultate u izgradnji ruralne infrastrukture“,  kazao je Simović predstavljajući ovaj Program zajedno sa saradnicima, mještanima i predstavnicima lokalne samouprave.

„Kada ovome dodamo 36 vodovoda izgrađenih u prethodne tri godine u ruralnim područjima, imaćemo novih oko 360 km vodovodne mreže – ili oko 240 km primarne i oko 120 km sekundarne mreže, za šta je Vlada obezbijedila 4 miliona eura“ saopštio je potpredsjednik Simović predstavljajući rezultate u ovoj oblasti od 2017-2020.

„Pored toga, Vlada je za izgradnju ruralne infrastrukture uz podršku selu Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede – IFAD, za ovu godinu obezbijedila 4,5 miliona eura čime ćemo izgraditi nove kilometre ruralnih asfaltnih puteva, nove vodovode i nove akumulacije“ dodao je Potpredsjednik Simović.

„Ovom prilikom želim da ukažem na značaj i da se zahvalim lokalnom stanovništvu koje je aktivno učestvovalo u planiranju i realizaciji brojnih projekata unapređenja ruralne infrastrukture  širom Crne Gore. U otvorenom i partnerskom dijalogu uvijek smo pronalazili najbolja rješenja i pratili njihovu realizaciju.

Ovakva partnerska saradnja mještana na selu, lokalne samouprave, Vlade i međunarodnih partnera, biće i dalje naše ključno opredjeljenje, sa ciljem daljeg unapređenja uslova života i rada u ruralnim područjima širom države“ kazao je potpredsjednik Simović.

„Radujemo se svim ovim projektima, i velikim i malim, kako iz oblasti infrastrukture tako i iskoracima koje zajedno treba da napravimo na našem daljem evropskom putu. To su najbolji odgovori svima onima koji pokazuju jasnu namjeru da zaustave Crnu Goru i da je vrate na balkanske stramputice devedesetih.

Nema dileme koje će ideje na kraju prevladati. Vrijeme je majstorsko rešeto i svi mudri domaćini i ovdje na Prijespi i širom Crne  Gore znaju da je budućnost pred onima koji stvaraju, onima koji grade, a ne onima koji razgrađuju, mire, a ne svađaju, onima koji hoće istinski dijalog, a ne onima koji postavljaju ultimatume i ucjene. Budućnost je pred onima koji se raduju dobru svoga komšije, dobru susjedne države, a ne onima koji ne poštuju svoga susjeda i ne žele mu dobro.

Crna Gora ima snagu da odoli svim ovim iskušenjima i da i dalje ide putem napretka za dobrobit svih građana“, zaključio je potpredsjednik Simović.

Predsjednik opštine Nikšić, Veselin Grbović izrazio je zadovoljstvo ostvarenom saradnjom sa Vladom i realizacijom brojnih infrastrukturnih projekata u ruralnom području nikšićke opštine.

 

CrnogorskiEnglish available languages

Exit mobile version