>>>
> Magazin > tehno/inovativno > Evropski institut za inovacije i tehnologije u Jugoistočnoj Evropi

Evropski institut za inovacije i tehnologije u Jugoistočnoj Evropi

meCrnogorski available languages

Ministarka Damjanović učestvovala je danas u Budimpešti u glavnoj panel diskusiji konferencije INNOVEIT koju svake godine organizuje Evropski institut za inovacije i tehnologije (EIT) ali i dodijelila godišnje nagrade za inovacije u jednoj od kategorija. Inovacioni model EIT je kreiran da efikasno transformiše evropski inovacioni ambijent na način što rješava tržišne i sistemske nedostatke dovodeći u kontakt sve aktere, bez obzira na koje discipline i sektore se odnose, iz oblasti inovacija da rade zajedno. Kroz naredni EU program (Horizont Evropa za period 2021-2027) ovaj institut će imati povećan budžet a jedan od njegovih fokusa će biti širenje regionalnog uticaja, uključujući zemlje Zapadnog Balkana.

U panel dikusiji o obrazovanju i regionalnoj dimenziji kao osnovnim stubovima budućnosti ovog jedinstvenog instituta, ministarka Damjanović je rekla da je EIT snažan pokretač inovacija u Evropi i da je vidljiv gdje god postoje njegove zajednice.

“Naši mladi ljudi, predstavnici biznis sektora kao i start-up-ovi učestvovali su u EIT školama, takmičenjima i manifestacijama i to je značajno uticalo na njihov način razmišljanja i rada”,

ocijenila je Damjanović i izrazila nadu da će Generalni direktorat Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) naći načina da podrži razvoj inovacijskih centara ovog instituta u zemljama Zapadnog Balkana. Osvrćući se na dugogodišnje iskustvo istraživača i izvanrednu saradnju sa CERN-om, ministarka je istakla da su upravo EIT kao umreženi institut odnosno CERN kao infrastruktura primjeri kako preduzetništvo i akademska zajednica mogu raditi zajedno i širiti kulturu inovacija i preduzetništva.

“Uzbudljivo je vidjeti kako napredak u oblastima robotike, hemije i nauke o hrani, energetike i ICT-a, nauke o podacima i veštačke inteligencije, mašinskog inženjeringa, doprinosi značajnim inovacijama koje su nominovani inovatori razvijali u kategoriji EIT Venture Award”,

izjavila je Damjanović prilikom dodjeljivanja nagrada i naglasila da dolazi iz male zemlje na zapadnom Balkanu, koja je tek počela da primjenjuje inovacijske politike i razvija i povezuje svoj inovacioni ekosistem i da je za našu zemlju velika inspiracija vidjeti kako funkcionišu i mijenjaju društvo na bolje Zajednice znanja i inovacija pri institutu. EIT Venture award je pripala finalisti čiji tim razvija jedinstvenu tehnologiju koja konvertuje energiju talasa na efikasan i održiv način. Ona je čestitala i inovatorima u drugim kategorijama ali i zajednicama EIT-a koje kroz podršku takvim inovatorima čine Evropu pravom inovacijskom unijom.

meCrnogorski available languages

Top