Site icon SENAT.me

CoVID 19: Crna Gora stavlja luke na raspolaganje susjedima

covid 19 wb6 western balkans six south eastern europe see central EU zapadni balkan šest jugoistočna evropa zapadnog balkana

CrnogorskiEnglish available languages

CoVID 19: Crna Gora stavlja luke na raspolaganje susjedima

CoVID 19: Crna Gora stavlja luke na raspolaganje susjedima

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je u razgovoru sa austrijskim saveznim kancelarom Sebastijanom Kurcom, evropskom komesarom za susjedsku politiku u pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem i premijerima ostalih država Zapadnog Balkana da je situacija pandemije virusa korona prilika da pokažemo zajedništvo i privrženost evropskim vrijednostima i principima, da se Crna Gora ponaša u tom duhu i baš zbog toga stavlja svoje luke na raspolaganje zemljama regiona.
„Na nama, liderima regiona, je da damo primjer i donosimo odluke kao dobri susjedi koji su upućeni jedni na druge. Crna Gora je u tom duhu, pored brojnih mjera za zaštitu svojih građana, donijela i odluku da stavi svoje luke na raspolaganje zemljama regiona za protok robe i drži svoje granice otvorenim za trgovinu i snabdijevanje. Uz puno razumijevanje potrebe svih zemalja da prvo pomognu svojim građanima, vjerujem da zatvaranje tržišta i ekonomija, te blokiranje resursa i avansno plaćene robe nijesu izraz solidarnosti, ni evropskih vrijednosti. U ovakvim trenucima, u suočavanju sa ovom teškom krizom, evropska ideja jedinstva i zajedništva nam je potrebnija nego ikada“ – rekao je premijer Marković na sastanku koji je organizovan putem video konferencije.
Predsjednik Vlade Crne Gore je, govoreći o procesu evropske integracije država Zapadnog Balkana, iskazao zadovoljstvo time što je nova briselska administracija ponovo u fokus stavila politiku proširenja i što je to Hrvatska, kao aktuelna država predsjedavajuća Unijom, uvrstila u svoje prioritete.
„Drago nam je što proces dobija snažnu političku i stratešku dimenziju, što će doprinijeti kvalitetnijoj i dinamičnijoj integraciji. U susret predstojećem Evropskom savjetu, želio bih da istaknem naše očekivanje da će Śeverna Makedonija i Albanija dobiti zeleno svijetlo za pregovore. Napredak Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji takođe je od suštinskog značaja za dugoročnu stabilnost regiona. Na nama u regionu je da nastavimo reforme i da se ponašamo na evropski način u rješavanju svih pitanja, u duhu dobrosusjedskih odnosa i saradnje“ – kazao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je informisao sagovornike o svojoj inicijativi „Savez za Evropu“ rekavši da se društveni dijalog zasniva na principima transparentnosti i inkluzivnosti.
Takođe se zahvalo Austriji i posebnu saveznom kancelaru te Hrvatskoj na posvećenosti našem regionu.
„Uvjeren sam da će poruke koje danas pošaljemo biti još jedan doprinos naglašavanja strateške važnosti regiona u evropskom projektu kako u pogledu platforme Konferencije o budućnosti EU, tako i u susret Samitu EU – Zapadni Balkan“ – zaključio je predsjednik Vlade na video konferenciji sa austrijskim saveznim kancelarom, evropskim komesarom za proširenje i liderima Zapadnobalkanske šestorke.

CrnogorskiEnglish available languages

Exit mobile version