>>>
> Ekonomija Crna Gora > EBRD London 2020: Za WB6 najvažniji infrastrukturni projekti i integracije

EBRD London 2020: Za WB6 najvažniji infrastrukturni projekti i integracije

meCrnogorski available languages

EBRD London 2020: Za WB6 najvažniji infrastrukturni projekti i integracije
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je u Londonu da je za dalji razvoj država Zapadnog Balkana i regiona u cjelini najvažnije da se unaprijede infrastrukturni projekti.
„Od 2013. godine, kada se na ovaj način sastajemo, po meni je najveća vrijednost za zemlje Zapadnog Balkana i za naše vlade što smo izgradili sposobnost i istovremeno podigli nivo samopouzdanja da možemo sopstvenim resursima i potencijalom valorizovati izdašne resurse za bolji život naših građana i razvoj naših zemalja. Razvoj infrastrukture je ključna pretpostavka za viziju razvoja svake naše zemlje pojedinačno. Važno je da se naši planovi poklapaju i da imamo zajednički interes“ – rekao je Premijer na IV investicionoj konferenciji za Zapadni Balkan koju je u Londonu organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
Kada je o Crnoj Gori riječ, kazao je predsjednik naše Vlade, završavamo prioritetnu dionicu Autoputa Bar – Boljare, važni su i Jadransko-jonski pravac i pruga ka Srbiji. Predsjednik Marković je rekao, učestvujući na panelu sa premijerima Srbije Anom Brnabić, Kosova Aljbinom Kurtijem, Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom, Albanije Edijem Ramom i Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim, da kada su evropske integracije u pitanju smatra ključnom činjenicu da sve države žele članstvo u EU, a da u tom procesu ključnim smatra Berlinski proces koji je pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel.
„Berlinski proces je oplemenio naše evropske integracije kroz potpisivanje Akcionog plana šest zemalja Zapadnog Balkana u Trstu iza kojeg su potpisima stale sve relevantne evropske države i evropski lideri“
– rekao je premijer Duško Marković. Dodao je da Crna Gora ispunjava sve svoje obaveze i pozvao kolege iz ostalih država regiona da prije kreiranja drugih inicijativa ispune preuzete obaveze.
Pozvavši investitore da ulažu u Crnu Goru predsjednik Vlade je rekao da su razlozi za to snažna reforma javne administracije u protekle tri godine, konsolidacija javnih finansija koja je popravila finansijsku disciplinu i poboljšanje stepena vladavine prava.

Duško Marković - IV Samit ZB EBRD, London (24.02.2020.)

„Zbog takvog pristupa i rezultata u kratkom roku, Crna Gora bilježi fantastične rezultate kada je u pitanju njena ekonomija, razvoj i poboljšanje standarda“ – rekao je premijer Marković.
Govoreći o situaciji u Crnoj Gori premijer Duško Marković je na panelu ukazao na rezultate uspješne Vladine ekonomske politike čiji su direktni rezultati, među ostalim, visok privredni rast, imponzantni infrastrukturni projekti, nivo direktnih stranih investicija od 1,7 milijardi eura, povećani prihodi državnog budžea za skoro milijardu eura i značajno smanjenje stope nezaposlenosti.
Predsjednik EBRD Suma Čakrabarti rekao je otvarajući konferenciju da je Zapadni Balkan dio svijeta u kojem su ulaganja EBRD najveća po glavi stanovnika dok je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, obraćajući se u svojstvu predsjednika Vlade države predsjedavajuće Savjetom Evropske unije, rekao da sve države regiona imaju evropsku budućnost i da će Hrvatska prva pozdraviti nove članice EU čim one budu ispunile kriterijume.

Za zemlje WB6 najvažniji infrastrukturni projekti i integracije

meCrnogorski available languages

Top