>>>
> EU/Politiko > Varhelji, komesar za proširenje: da Crna Gora pristupi EU tokom mog mandata

Varhelji, komesar za proširenje: da Crna Gora pristupi EU tokom mog mandata

meCrnogorskienEnglish available languages

Potpredsjednik Vlade Rafet Husović razgovarao je sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem neposredno nakon njegovog dolaska u Podgoricu.

Potpredsjednik Husović je poželio dobrodošlicu komesaru Varheljiju uz očekivanje da će njegova posjeta dati novi impuls aktivnostima pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

oliver varhelji eu komesar proširenje crna gora 2020 montenegro

„Država Crna Gora je svjesna svojih obaveza u procesu pristupanja EU i svih otvorenih pitanja kojima se moramo pozabaviti u narednom periodu. Smatram da svi politički i društveni akteri na javnoj sceni moraju dati dodatni doprinos i napor u ispunjenju obaveza i da će sve to uz pomoć partnera iz EU rezultirati ostvarenjem konačnog cilja, a to je pristupanje Crne Gore zajednici najrazvijenijih zemalja u Evropi. Ovdje moram naglasiti da i dalje postoje određene snage u Crnoj Gori, kao i van nje, koje uporno opstruiraju ove procese, a naročito nakon učlanjenja Crne Gore u NATO alijansu“ – kazao je Husović.

Komesar Varhelji je istakao da je njegova posjeta pravi signal da EU želi da zajednički radi sa Crnom Gorom u procesu njenog pristupanja.

„Poznat je moj stav, da ću učiniti sve da bar jedna država pristupi Evropskoj uniji tokom mog mandata. Danas sam tu da prenesem tu poruku, da želimo da sarađujemo, ali i da to znači puno više rada i zalaganja u ispunjenju obaveza“ – istakao je Varhelji.

Sagovornici su se saglasili da je potreban ozbiljan dijalog unutar institucija države Crne Gore kako bi se prevazišla trenutna situacija i kako bi Crna Gora što prije nastavila svoj evropski put.

meCrnogorskienEnglish available languages

Top