>>>
> Activism & ORG > Mu-Muugovor

Mu-Muugovor

meCrnogorski available languages

Mu-Mu-Muuugovor… Okadite, pa radite. Samo tiše da komšije ne prijave dežurnom parohu. Piše: Momčilo Zeko Zeković

Helikopterski desant još nije utihnuo. Još uvijek elisa kosi travu po Vladičinoj bašti, a lišće koštanja u blizini nije olistalo onako kako pamte stariji stanovnici grada podno Lovćena.

Metež na ulicama isforsiran suzavcem i dimnim bombama ispira i noćašnja kiša. A Cetinje ne spava ni sad. Za vas koji ste rekli da će se to završiti i bez vas, evo sad jasno vidite kako će sve biti gotovo čim nečiji potpisi ovjekovječe najveću izdaju. Da li je četvrti ili peti onoga mjeseca, potpuno je nebitno u ovom času. Uobičajeno, karirano, crno i sivo. Bez dana vidnog i komotnog. Na koga će kletve ovoga puta?

Oblande prosperiteta užurbano idu u krstaški srednjevjekovni Marš na… Otvori se Nebo! Padaj, ne stajala! Oće li presuditi nova tzv. podgorička skupština ili će samostalni referent u Vladi sve uraditi sam.

E, pa ne bilo nas. Onda i ne zaslužujemo bolje od toga i naravno, otvorimo novi balkanizam, idiotizam, fašizam.

Ne mogu oka zaklopit’ od čitanja pripremljene verzije mu-uu-ugovora. Jasno je koji je naum odavno, ali egzekucija će biti bez žileta, jer ionako niko od potpisnika nije obrijan. Karnevalsko paljenje žrtve. Izgorela Crna Goro! Śedi nam utvara na bistijernu da otruje i ovo malo što preteče. Ima li srama, bar po guzici. E, češali se. Ne prestajali. Filozofe, brzo li te ubijediše!

Pohara je raznih bilo i biće, al’ ne više nikad ovakve. Oružarnice sa zvonikom probudiće nas ranije no što smo mislili. Ma mi nije jasno, ima li ko da pospe kain vode po ovima što śede oko referenta, odnosno filozofa. Da se razbude, da se sve okrene prije no nas pospreme! Ili će napravit’ jednu kolektivnu ka’ ’18. Stiđe li se iko ka’ što će se ovi sad stiđet!

«Velikobradi pohodi po Crnoj Gori« biće lekcija iz nesrećne istorije. Zarobljeni narod u apsanu vlastite države. E, baš taj koji tu lekciju bude napisa i potpisa, on će biti novi dobitnik Trinaestojulske nagrade. Laureat uništenja uz salve topova, crvenih tepiha, glisera i nešto lubenica.

Moja mučenice, bezdlaka ovčice. Muku ćeš ojanjiti bez ovna.

Analiza po članovima, stavovima, tačkama i zarezima nije stvar lektorske diverzije. Ovo je planirano otkopavanje cetinjske ponornice. Neka govedo, neka….mu muuuu. Mu muuuu.

Kuku onome kome ti vic ispričaš. E, kuku nama. Muuuu. Narod će preživat «zelenu travu doma svog». Što ima veze? Do nove kosidbe, sa elisama čitave avijacije – da se posa završi lakše no na «onaj sveti dan» na Adžića krivinu.

Oprostite na ove gubave lovorike što posložih danas.

Dragi gledaoci, a sad ponovo domaće aktuelnosti. Studio.

Nalazimo se u srednjevjekovnoj automnoj oblasti u blizini Raške… Amin. Vrijeme će ovih dana biti nenormalno vruće uz pojačani intenzitet vlažnosti vazduha.

Na plažama na kojima je vidno istaknuta mantija nije dozvoljeno kupanje domaćih ljubimaca, ni Crnogoraca.

Za sve buduće učesnike javnih skupova sa adekvatnim karnevalskim odorama obezbijeđen je besplatan prevoz do plaže, paket ulja, zakazani pregled kod specijaliste i naravno, beskamatni kredit sa više godina grejs perioda.

Za sve one koji imaju neku svoju muku, više ne zovu Đuku. U muci može pomoći samo jedan potpisnik ugovora, a svi njegovi sljedbenici imaju obezbijeđen besplatni smještaj u ustanovi u kojoj će redovno obavljati špijunske zadatke, povlačiti kanap zvona sa zvonika i štopovati dužinu trajanja zvonjave od koje u narednom periodu ima da prevaziđemo najbolje godine teheranskog vjerskog procvata.

Kolega danas posti pa nemamo vijesti iz sporta.

Laku noć. Okadite, pa radite. Samo tiše da komšije ne prijave dežurnom parohu.

meCrnogorski available languages

Top