>>>
> Marketing i brendiranje > 13 jul – Crna Gora slavi dan državnosti!

13 jul – Crna Gora slavi dan državnosti!

meCrnogorski available languages

Crna Gora obilježava 13 jul – Dan državnosti

Dodijeljena 13-julska nagrada Nikolaidisu, Gačeviću i Tomašević.

Pisac Andrej Nikolaidis, vizuelna umjetnica Jelena Tomašević i kompozitor Senad Gačević ovogodišnji su dobitnici Trinaestojulske nagrade, saznaje Portal Analitika.

Tako je odlučio žiri u sastavu: Jasmina Nikčević (predsjednica), Maja Kostić-Mandić, dr Ivan Jovović, dr Filip Ivanović, Aldemar Ibrahimović, mr Jadranka Selhanović i mr Janko Ljumović.

Nikolaidis je Trinestojulsku nagradu osvojio za knjigu „Hronika propasti“, a Tomašević za umjetničke radove: „Perfect Day“, „Life Interest“ i „Joy of life“, dok je Gačeviću priznanje pripalo za stvaralaštvo u 2021. godini – Muzika u staroj crnogorskoj periodici, Bassonegro – kompozicije za kontrabas i ansamble kontrabasa i Ilahije ikaside – obrade i aranžmani za soliste, hor i orkestar.

Pored laureata, u konkurenciji za nagradu ove godine bili su i: Aleksandar Radunović, docent magistar, Bećir Vuković, književnik, prof. dr Boban Batrićević, Boris Jovanović Kastel, književnik, Darko Drljević, slobodni umjetnik, Goran Sekulović, doktor nauka, dr Ivan Hajduković, doktor ekonomskih nauka, Klinički centar Crne Gore, Mihailo Radojičić, prof. književnosti, Miraš Martinović, književnik, Momčilo Zeković Zeko, profesor, Naod Zorić, akademski slikar, Olivera Todorović, bibliotekarka, Roman Đuranović, dipl. grafički dizajner, Roman Simović, magistar umjetnosti – violinista, Slobodan B. Čukić, novinar, istaživač, publicista, Srđa Martinović, dr nauka, Stevo Vučinić, Velizar Radonjić, novinar i publicista i Zoran Ilinčić, dipl. ing. mašinstva.

Govor Nikolaidisa na uručenju nagrade

U ime ovogodišnjih dobitnika, obratio se književnik Andrej Nikolaidis, koji je kazao da je ustankom 13. jula „po kojem nagrada koju danas ponizno prima nosi ime, počela crnogorska borba protiv ovozemaljskog, fašističkog zla koje će koju godinu kasnije biti poraženo“.

Kako je istakao, 13. jul predstavlja najveći datum u crnogorskoj istoriji „datum koji simboliše antifašizam, koji je jedna od najvećih živih vrijednosti ovog nikad ciničnijeg svijeta.“

Ustanak koji su Crnogorci podigli 13. jula dovršen je pobjedom u Drugom svjetskom ratu. Istorija se smije ideji konačnih pobjeda i konačnih poraza. Danas mnogi u Crnoj Gori tvrde kako je pitanje civilizovanosti, takoreći građanskog bontona, ignorisati fašizam i sa njim praviti kompromise i takozvana „istorijska pomirenja”. Niske pobude obično se maskiraju u uzvišenu retoriku. Izdaja, pa i izdaja vrijednosti 13. jula, po pravilu se prikazuje kao zalog za bolje sjutra“, rekao je Nikolaidis.

Počasna paljba povodom 13 jula

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je naredbu da se povodom 13. jula – Dana državnosti izvrši počasna artiljerijska paljba s platoa brda Gorica u Podgorici sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Centralna proslava u Bijelom Polju, građani slave u Nikšiću

 

Zeko objavio novi spot

Momčilo Zeković Zeko je u susret 13. julu objavio novi spot. Kompoziciju MAJKO MOJA koju izvodi crnogorski pjevač DEJAN ŠKULETIĆ. Pjesma je sa albuma Džep sa tajnama 2. Spot je urađen u produkciji Džepa sa tajnama.

 

 

 

meCrnogorski available languages

Top