>>>
> Ekonomija Crna Gora > Doing Business 2015: Crna Gora napredovala 6 pozicija

Doing Business 2015: Crna Gora napredovala 6 pozicija

meCrnogorskienEnglish available languages

Svjetska banka objavila je Doing Business izvještaj (Izvještaj o lakoći poslovanja) za 2015. godinu, kojim je obuhvaćeno 189 nacionalnih ekonomija.

Crna Gora je, u novom Izvještaju, zauzela 36. mjesto na listi od 189 ranigiranih zemalja i time, u poređenju sa prošlogodišnjim Izvještajem, ostvarila napredak za 6 mjesta. Naša zemlja bilježi konstantan napredak u pomenutim izvještajima Svjetske banke, ostvarujući poboljšanje ranga, u periodu od 2008. godine do danas, za čak 54 pozicije.

Napredak Crne Gore u najnovijem Izvještaju ostvaren je, prije svega, zahvaljujući reformi ostvarenoj u oblasti “izdavanja građevinskih dozvola”, gdje su prepoznate aktivnosti sprovedene u cilju smanjenja naknade za pružanje komunalnih usluga i eliminacije naknade za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova iz opštine. U okviru ovog indikatora, Crna Gora je napredovala 27 mjesta, sa revidiranog prošlogodišnjeg 165. mjesta na 138.

Neznatan pad u poziciji, usljed promjena u metodologiji obračuna, ostvaren je u sljedećim indikatorima: „dobijanje kredita“, „plaćanje poreza“ i „prekogranična trgovina“ (pad za jedno mjesto), „rješavanje problema insolventnosti“ (-2), „dobijanje priključka na električnu energiju“ (-4) i “započinjanje biznisa“ (-8).

Naime, novu metodologije, koja je dijelom realizovana u ovogodišnjem izvještaju, a dijelom će biti uvrštena u sljedećem izvještaju DB2016, karakteriše rangiranje lakoće poslovanja koje se vrši u odnosu na zemlje koje su ocijenjene kao najbolje prakse u pojedinim oblastima (distance to frontier score). Dosadašnje rangiranje se vršilo u odnosu na uprosječeni rezultat različitih zemalja u okviru pojedinačnih oblasti. Takođe, ovogodišnji izvještaj i Doing Business 2016 uvode promjene u 8 od 10 setova indikatora: izdavanje građevinskih dozvola, dobijanje priključka za električnu energiju, registrovanje nepokretnosti, dobijanje kredita, zaštita manjinskih investitora, plaćanje poreza, izvršenje ugovora i rješavanje problema insolventnosti, prije svega uvođenjem kvalitativnog aspekta regulative.

Od zemalja u regionu bolje od Crne Gore ove godine je rangirana samo Makedonija (30), dok su lošije rangirane Slovenija (51), Hrvatska (65), Albanija (68), Srbija (91) i Bosna i Hercegovina (107).

Doing Business izvještaj (Izvještaj o lakoći poslovanja) za 2015. godinu pokazuje da je ukupno sprovedeno 230 reformi u svijetu, od čega je više od 63% reformi usmjereno na smanjenje složenosti i troškova regulatornih procesa, dok su ostale bile usmjerene na jačanje pravnih institucija.

Singapur je i dalje ekonomija sa najboljim business friendly propisima, već devetu godinu za redom. I dok je bilo nekih promjena u rangiranju ekonomija u prvih 20 po lakoći poslovanja, spisak je i dalje veoma sličan prošlogodišnjem: 17 ekonomija ostalo je na toj listi, a 3 nove su ove godine dodate – Estonija, Njemačka i Švajcarska.

Izvori: Vlada CG, Doing Business

meCrnogorskienEnglish available languages

Top