>>>
> Magazin > Eko&urbano > EU – potpisan Pariški sporazum o klimi

EU – potpisan Pariški sporazum o klimi

meCrnogorskienEnglish available languages

Evropska unija i 28 država članica 22. aprila 2016. potpisali su globalni Pariški sporazum o klimi na ceremoniji u Njujorku. Sporazum je sklopljen na konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (COP 21) održanoj u decembru 2015. u Parizu. Dokument se može potpisivati u periodu od godinu dana.

Holandski ministrar životne sredine i predsjednik savjeta Sharon Dijksma izjavila je:

„Ovo je istorijski dan za globalno djelovanje protiv klimatskih promjena. Pariški sporazum predstavlja pravu prekretnicu u ograničavanju rasta temperature i sprečavanju rizika koje predstavljaju klimatske promjene. Potpisivanjem se napismeno utvrđuje opredijeljenost EU da odradi svoj dio posla i održi zamah iz Pariza. Potrebno je da se kontinuirano djeluje.”

Ministar Dijksma i potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič potpisali su sporazum u ime EU.

Ratifikacija i stupanje na snagu

Pariški sporazum stupiće na snagu nakon što ga ratificira barem 55 zemalja koje su zajedno odgovorne za barem 55 posto globalnih emisija gasova staklene bašte. Potom će postati pravno obvezujuć dokumenat za zemlje koje su ga ratifikovale. U martu 2016. Evropski savjet je naglasio da EU i države članice trebaju što prije i na vrijeme ratifikovati Pariški sporazum kako bi bili njegove stranke od datuma stupanja na snagu.

Glavni dijelovi Pariškog sporazuma

Pariškim sporazumom nastoji da ograniči porast globalne temperature na znatno manje od 2°C te da se pokuša zadržati na 1,5 °C (u odnosu na predindustrijske razine). U tu svrhu zemlje imaju obvezu da preduzmu mjere za smanjenje svojih emisija. Svakih pet godina provodiće se postupak preispitivanja radi ocjene stanja i povećanja ambicija sa vremenom. Napredak zemalja u izvršavanju njihovih obveza pratiće se kako bi se osigurala transparentnost i odgovornost. Takođe se prepoznaje potreba da se sve zemlje prilagode klimatskim promjenama pripremom i pojačanjem svoje otpornosti na njih. U pogledu solidarnosti EU i ostale razvijene zemlje obvezuju se na dalje ratifikovanje zemalja u razvoju u njihovoj borbi protiv klimatskih promjena.

Izvor: EU

meCrnogorskienEnglish available languages

Top