>>>
> EU/Politiko > Evropski parlament: Bregzit što prije sprovesti, reformisati EU

Evropski parlament: Bregzit što prije sprovesti, reformisati EU

meCrnogorskienEnglish available languages

U rezoluciji Evropskog parlamenta zglasanoj nakon vanredne plenarne rasprave je istaknuto da Ujedinjeno Kraljevstvo mora poštovati volju većine svojih građana u potpunosti i da se složbeno povuče iz EU što je prije moguće. Poslanici EP-a su takođe naglasili hitnu potrebu za reformama kako bi se omogućilo da EU ispunjava očekivanja svojih građana.

Nakon rasprave između vođa klubova poslanika Evropskog parlamenta, predsjednika Komisije Junckera i holandske ministarke Hennis-Plasschaert, koja je predstavljala rotirajuće predsjedništvo EU, Parlament je izglasao rezoluciju o daljim koracima nakon referenduma u Uk. Tekst je odobren sa 395 glasova za, 200 protiv i 71 uzdržana glasa.

Parlament poziva Vladu UK da poštuje demokratsku odluku svojih građana brzom i dosljednim sprovođenjem postupka povlačenja, tj. aktivacijom člana 50. Ugovora o Evropskoj uniji, kako bi se omogućio što skoriji početak pregovora o povlačenju. Kako bi se uklonila neizvjesnost koja može da bude štetna za sve, ali i zaštitila cjelovitost Unije, poslanici su pozvali premijera UK da o ishodu referenduma obavijesti Evropski savjet, čime bi se što prije pokrenuo postupak povlačenja. Takođe se podsjeća da je prema Ugovorima potrebna suglasnost Evropskog parlamenta za sporazum o povlačenju, te da Parlament mora biti uključen u sve faze raznih postupaka u vezi sa sporazumom o povlačenju i budućim odnosima.

Ukinuti UK Predsjednišvo  2017. godine

EP poziva Savjet da izmijeni redoslijed predsjedavanja kako postupak povlačenja ne bi ugrozio upravljanje svakodnevnim aktivnostima Unije, budući da je britansko predsjedavanje bilo predviđeno za drugu polovinu 2017. godine. EP će takođe započeti sa izmjenama unutrašnjeg uređenja koje će biti odraz volje građana UK da napuste Evropsku uniju.

Budućnost EU

U rezoluciji se naglašava da trenutni izazovi iziskuju da je potrebno reformisati Uniju i učiniti je ‘’boljom i više demokratskom’’ te ‘’ispuniti očekivanja građana’’. Napominje se da iako neke države članice možda žele sporiju ili slabiju integraciju, središte EU mora se ojačati, a jednostrana rješenja bi trebalo izbjegavati.

Izvor: EP

meCrnogorskienEnglish available languages

Top