>>>
> Marketing i brendiranje > Finska: 100 godina od osnivanja i 5 zanimljivosti

Finska: 100 godina od osnivanja i 5 zanimljivosti

meCrnogorskienEnglish available languages

Finska ove godine slavi 100. godišnjicu od njenog osnivanja. Nezavisnost je proglašena 6. decembra 1917. tokom revolucije u Rusiji. Slijede pet zanimljivih činjenica o Finskoj, po odabiru Svjetskog ekonomskog foruma.

1.Kutije za bebe

Finska danas ima drugu najmanju stopu smrtnosti odojčadi u svijetu. Jedino Island ima manju. Međutim, to nije uvjek bio takav slučaj. Ne tako davno, 1930. godine skoro svako dijete u Finskoj je umiralo prije svoje navršene prve godine života. Finska je 1937. godine donijela zakon o finansiranju “roditeljskih paketa” za sve majke koja imaju niža primanja. Takozvane “kutije za bebe” su na kraju proširene za sve finske majke.

Danas kutije za bebe sadrže 53 predmeta koje uključuju robu, medicinsku opremu i posteljinu. Čak i danas mnoge finske majke koriste ambalažu te kutije kao bebin prvi krevet. Ovakve mjere doprinjele su umanjivanju stope mortaliteta kod novorođenčadi na da našnjih 2,1 na 1000 rođene djece. To je daleko manje od evropskog prosjeka 9,6 na 1000 ili američkog 6,5 na 1000.

2. Roditeljsko odsustvo

Finska je jedina država razvijenog svijeta gdje očevi provode sa djecom školskog uzrasta više vremena od majki. Izvještaj OEBS-a pokazuje da majke provode više vremena sa djecom u ranoj mladosti, ali situacija se mijenja kada djeca krenu u školu. Brojne Finkinje koriste roditeljsko odsustvo da ostanu kući sa djecom dok su mala, ali se vraćaju na puno radno vrijeme kada odrastu. Očevi u Finskoj takođe teže da rade puno radno vrijeme, ali imaju pravo da koriste do devet nedjelja roditeljskog odsustva. Ipak, samo 18 dana od ovog odsustva može da se iskoristi istovremeno kada i majke uzimaju porodiljsko odsustvo, što doprinosi tome da se majke prije vrate na posao nakon rođenja djeteta.

3. Rodna ravnopravnost

Žene su u finskoj među najviše opunomoćenim na svijetu. Prema izvještaju za 2017. godinu, Finska je treća u svijetu po najmanjem rodnom jazu. Podjeljenost između muškaraca i žena je zatvorena 82% sveukupno, a u potpunosti je zatvorena kada je riječ o obrazovanju dječaka i djevojčica. Finska takođe ima zatvoreni rodni jaz po pitanju stručnih i tehničkih radnika, i među prvih pet država je u svijetu po pitanju zastupljenosti u politici.

4. Zemlja hiljadu jezera

Finska sebe smatra “zemljom 1000 jezera”, ali je u stvarnosti drugačije – Finska je u stvari zemlja 188.000. Ukupno, slatka voda pokriva 10% teritorije. Regija sjeverno od Helsinkija ima 25% vode, što je najveća takva regija u Evropi.

5. Đeda Mraz

Kao i većina nordijskih država, Finska sebe smatra domovinom Djeda Mraza. Preciznije, to je Laonija, najsjevernija oblast Finske u okviru Arktičkog kruga, koji se graniči sa Švedskom, Norveškom, Rusijom. Zime u Laponiji traju sedam mjeseci. Prošle godine je oborila rekord po pitanju turizma. Posjetioci su bili zainteresovani za zimske sportove, ali i ih je i priča o Djeda Mrazu tamo privukla da dođu.

Prema Svjetskom ekonomskom forumu, ovih pet stvari su najzanimljivije za brendiranje Finske kao nacije. Pored svjetski poznatih finskih korporacija, među kojima je i Nokija, možemo zaključiti da se Finska znajačno pozicionirala u svijetu kao globalni brend, a proslava 100-godišnjice od osnivanja je tome i doprinijela. Prema izvještaju Brand Finance-a za 2017. godinu, u izvještaju o brendiranju nacija, Finska se nalazi među deset najbolje pozicioniranih država na svijetu. Zauzima 6. mjesto nakon SIngapura, Švajcarske, UAE-a, Hong Konga i Holandije.

Izvor: WEF

meCrnogorskienEnglish available languages

Top