>>>
> Magazin > tehno/inovativno > Kupovina preko interneta: EU protiv geoblokiranja i preusmjeravanja stranica

Kupovina preko interneta: EU protiv geoblokiranja i preusmjeravanja stranica

meCrnogorskienEnglish available languages

  • Poslanici Evropskog parlamenta su glasali za sprečavanje uskraćivanja pristupa usluzi na temelju lokacije (tzv. geo-blocking) prije kraja 2018.

Evropski parlament želi da zaustavi diskriminaciju korisnika kako bi svi građani jednako imali korist od jedinstvenog digitalnog tržišta. Poslanici EP-a su u Februaru 2018 glasali za uredbu da se zaustavi geoblokiranje koja će se od kraja 2018. primjenjivati na:

  • fizičku robu, kao što su stvari za domaćinstvo ili elektronika,
  • online usluge kao što su računarstvo u oblaku (cloud computing) ili usluge smještaja i održavanja internet stranice,
  • prodaju ulaznica npr. za festivale, koncerte i razne događaje.

Izvjestilac EP Roza Thun (EPP, Poljska) je izjavila: „Postigli smo da je online kupovina sve sličnija onoj uobičajenoj kupovini u realnom svijetu, niko se ne smije diskriminisati putem interneta.“

Što je geoblokiranje?

Radi se o bilo kakvom ograničenju na pristup online trgovini temeljem nacionalnosti, mjesta boravka ili IP adrese.

Primjera radi, kada neko želi kupiti nešto s francuske internet trgovine, ali odabirom željenog predmeta bez pitanja biva preusmjeren na lokalnu verziju stranice gdje ta roba nije niti dostupna, radi se o preusmjeravanju na temelju lokacije (tzv. “country redirect“) i jednoj od težih prepreka razvoju internetske trgovine.

Drugi oblici diskriminacije su, npr., kada stranica ne prihvata metodu plaćanja jer je kartica izdana u drugoj državi članici, ili kad se korisnik ne može registrirati na stranicu zbog svoje IP adrese ili mjesta boravka.

Značaj uredbe o online trgovinama protiv geoblokiranja i preusmjeravanja

Online trgovine dio su svakodnevnog života. Bilo da se radi o odjeći, elektronici ili robi široke potrošnje, 57% građana kupilo je nešto putem interneta u 2017. Trgovina preko interneta je jedna od omiljenih aktivnosti, pa je čak 68 % korisnika interneta u 2017. koristilo te usluge.

Online kupovina nema granice. U 2017. trećina online kupaca kupila je robu od prodavača iz druge države članice. Međutim, prepreke za potpuno uživanje u internet prednostima i dalje su brojne. Istraživanje Evropske komisije analiziralo je na hiljade internet stranica širom EU i pokazalo da u samo 37% slučajeva korisnici iz druge države članice mogu bez problema kupiti robu ili uslugu. U ostalim slučajevima pristup im je bio ograničen zbog geografskog blokiranja.

Zaustavljanje geografskog blokiranja za druge proizvode

Evropski parlament traži od Komisije da nastavi procjenu o geografskom blokiranju iduće dvije godine, uključujući pitanja autorskih prava kod e-knjiga i audio-vizualnih proizvoda – koji su za sada isključeni iz uredbe.

Izvor: EP

meCrnogorskienEnglish available languages

Top