>>>
> Magazin > Eko&urbano > Plav dobija novi trg i brojne kapitalne projekte

Plav dobija novi trg i brojne kapitalne projekte

meCrnogorski available languages

Plav dobija novi trg i brojne kapitalne projekte

Plav dobija novi trg i brojne kapitalne projekte

Vlada Crne Gore i Uprava javnih radova trenutno na području Plava realizuju investicije u vrijednosti oko pet miliona eura, koje predstavljaju nastavak unapređenja saobraćajne, ekološke i komunalne infrastrukture, u cilju povećanja kvaliteta života građana.

Na više lokacija angažovana je mehanizacija crnogorskih građevinskih preduzeća, tako da se za kompletnu plavsku opštinu može reći da je poprimila izgled velikog gradilišta.

Rekonstrukcija trga u Ulici Racina čaršija, vrijedna pola miliona eura, praktično je završena, a preostale finalne radove nikšićka firma “LD Gradnja” okončaće do kraja ove sedmice.

plav

Plav – novi trg

Trg se nalazi ispred osnovne i srednje škole i obuhvata površinu od blizu 4.000 metara kvadratnih. Njegovom izgradnjom djeca i svi građani Plava dobili su reprezentativnu lokaciju za igru, druženje i organizaciju raznih priredbi i događaja. Plato sadrži prostor u obliku amfiteatra, pješačku zonu i dječije igralište. Za popločavanje je korišćen prirodni kamen, otporan na habanje, udar i niske temperature, a formirani su i novi drvoredi dekorativnih biljaka.

Asflatiranje oko 600 metara Prnjavorske ulice završeno je proteklih dana, u okviru druge faze realizacije projekta, za koju je Vlada opredijelila oko 400.000 eura. Izvođač je “Putevi Bar” doo, a projektom su obuhvaćeni i potporni zidovi, nove elektroinstalacije, ograda za pješake i saobraćajna signalizacija. U prvoj fazi izgrađena je atmosferska i fekalna kanalizaciona mreža.

U toku je priprema za asfaltiranje Ribarske ulice, jedne od najprometnijih na teritoriji plavske opštine, u dužini od 550 metara, za koju je Uprava javnih radova sa “Putevima Bar” potpisala ugovor u vrijednosti oko 300 hiljada eura.

Već su završeni radovi na atmosferskoj kanalizacionoj mreži i elektroinstalacijama. Očekuje se da narednih dana kompletna dionica bude spremna za završne asfalterske radove, nakon čega slijedi postavljanje saobraćajne signalizacije i drugih pratećih elemenata, u cilju kvalitetnije putne povezanosti i veće bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

Jedan od najvećih i najzahtjevnijih infrastrukturnih projekata na sjeveru države svakako je rekonstrukcija puta Plav – Vojno selo – Gusinje, u vrijednosti oko 3,5 miliona eura. Na nešto više od kilometar buduće moderne saobraćajnice iz pravca Plava završeni su zemljani radovi i postavljeni trotoari, a očekuje se da uskoro bude prevučen i asfaltni sloj.

Nedavno su počeli radovi na preostalih devet kilometara, za koje je takođe angažovano preduzeće “Putevi Bar”, sa rokom završetka posla od 18 mjeseci, ukoliko ne dođe do nepredviđenih otežavajućih okolnosti.

U cilju unapređenja uslova života mještana, u naselju Komarača u toku je sanacija velike “divlje” deponije, koja će riješiti pitanje višegodišnjeg zagađenja životne sredine.

Vrijednost radova na ovoj lokaciji je više od 250 hiljada eura, uz sufinansiranje Vlade Crne Gore i slovenačkog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj.

meCrnogorski available languages

Top