>>>
> Ekonomija Crna Gora > S&P: Potvrđena ocjena B+/B za Crnu Goru

S&P: Potvrđena ocjena B+/B za Crnu Goru

meCrnogorski available languages

Agencija za kreditni rejting Standard and Poor’s objavila je novi izvještaj za Crnu Goru, kojim je potvrđena ranija ocjena kreditnog rejtinga ‘B+/B’. Takođe, Crnoj Gori je potvrđen stabilan izgled, što ukazuje da je dalje kretanje rejtinga zasnovano na stabilnim pozicijama.
 
Konstatujući uspješnost sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije, analitičari Standard and Poor’s-a procjenjuju da će crnogorska ekonomija u periodu od 2015-2018. godine rasti u prosjeku 3,1%, zahvaljujući rastu investicione aktivnosti, dominantno u oblasti turizma i energetike. S tim u vezi, procjena rasta realnog BDP-a za 2015. godinu iznosi 3.3%, odnosno 3.8% za 2016. godinu. Iako je očekivanje eskperata da će deficit u tekućoj godini premašiti 6% BDP-a, isti će,  takođe, imati opadajući trend u periodu do 2018. godine, kada bi iznosio manje od 4% BDP-a, kao rezultat Vladinog programa poreske reforme i napora u suzbijanju sive ekonomije.
 
Iako će izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar-Boljari, koja je otpočeta ove godine, snažno podržati ekonomski rast u narednom petogodišnjem periodu, mišljenje je predstavnika pomenute agencije, da bi ista mogla usloviti povećanje nivoa javnog duga i samim tim predstavljati potencijalan rizik za javne finansije.

meCrnogorski available languages

Top