>>>
> Ekonomija Crna Gora > Standard & Poor’s: kreditni rejting Crne Gore B+/B, izgled stabilan

Standard & Poor’s: kreditni rejting Crne Gore B+/B, izgled stabilan

meCrnogorski available languages

Agencija za kreditni rejting Standard&Poors objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je promijenila izgled rejtinga naše zemlje iz ,,negativnog“ u ,,stabilan“, uz očuvanje ocjene B+/B. Nakon podrške Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, kreditne rejting Agencije Moody’s, mjerama koje Vlada sprovodi na polju fiskalne konsolidacije, podrška je stigla iz još jedne relevante svjetske institucije – agencije S&P.
Kako se navodi u Izvještaju, promjena outlook-a za Crnu Goru rezultat je dobro balansiranih mjera na prihodnoj i rashodnoj strani budžeta, čija će odlučna i dosljedna primjena usloviti ubrzani proces smanjenja deficita i nivoa javnog duga od 2020. godine. Stručnjaci navedene institucije procjenjuju da će crnogorska ekonomija u narednom periodu rasti po stabilnim stopama, uz potencijal da se nivo projektovanih stopa premaši zahvaljujući investicijama.
Uspješna i istrajna implementacija mjera fiskalne konsolidacije u srednjem roku, kako se navodi, preduslov je očuvanja rejtinga naše zemlje u narednom periodu, dok bi jačanje otpornosti na eksterne šokove vodilo povećanju ocjene kreditnog rejtinga.
Sa druge strane, prepoznajući nivo javnog duga i deficita, uslovljenog izgradnjom prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, kao glavni izazov crnogorske ekonomije, neuspješna implementacije mjera fiskalnog prilagođavanja, vodila bi smanjenju rejtinga, odnosno oporavak sistema javnih finansija bio bi usporeniji.
Izvor: MF

meCrnogorski available languages

Top