>>>
> Aktuelnosti > Vijesti > Bonitet Crne Gore zadržan na Ba3

Bonitet Crne Gore zadržan na Ba3

meCrnogorskienEnglish available languages

Prema izvještaju bonitetne agencije Moody’s, kreditna sposobnost Crne Gore ostala je nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu. U izvještaju se navodi da bonitet državnih obveznica odražava manji obim crnogorske ekonomije, zavisnost od stranih investicija, kao i ekonomske i institucionalne koristi koje je Crna Gora ostvarila u napretku tokom pregovora sa Evropskom unijom. Ukupna perspektiva ocijenjena je kao stabilna.

Moody’s određuje kreditnu sposobnost svake države pojedinačno prema ocjenama četiri ključna faktora – ekonomske snage, snage institucija, snage javnih finansija i sklonost riziku i uzajamnoj interakciji među njima.

Budžet je postao deficitaran, javni dug je uvećan za 51% BDP-a u 2012. u odnosu na 29% u 2008. godini. Snaga javnih finansija ocjenjena je kao kao „umjerena“, uz napomenu da su fiskalni pokazatelji slabiji tokom posljednjih godina, uprkos tome što je javni dug i dalje u okviru održivih pokazatelja, važećih za ostale zemlje sa pomenutom ocjenom boniteta.

U izvještaju je navedeno da je Crna Gora stekla nezavisnost 2006. godine, podnijela kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji 2008. godine, a 2012. godine Vlada CG je pokrenula mjere štednje koje bi mogle stabilizovati poreske rezultate u srednjem roku*. Bonitetni profil Crne Gore takođe bi mogao imati benefite ukoliko bi se ekonomska međunarodna konkurentnost znatno povećala, čime bi se otvario put za ubrzan rast i uvećanje budžetske ravnoteže.

Izvori: Moody’s , Pobjeda

*srednji rok u ekonomiji – period 1-5 godina

meCrnogorskienEnglish available languages

Top