>>>
> Finansije i investicije > UAE: Sporazum o kreditiranju crnogorske poljoprivrede

UAE: Sporazum o kreditiranju crnogorske poljoprivrede

meCrnogorskienEnglish available languages

U sjedištu Abu Dabi Fonda za razvoj (ADFD) u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata danas je potpisan Sporazum o dugoročnom kreditiranju crnogorske poljoprivrede u iznosu od 50 miliona dolara. Sa predstavnicima ADFD sporazum su potpisali ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović i direktor Investiciono razvojnog fonda CG dr Zoran Vukčević.

Ministar Ivanović je nakon potpisivanja sporazuma izjavio da je ovim činom podignuta na veći nivo dosadašnja uspješna saradnja Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ivanović je izjavio:

Potpisali smo Sporazum o dugoročnom kreditiranju crnogorske poljoprivrede sa predstavnicima Abu Dabi Fonda za razvoj u iznosu od 50 miliona dolara. Rekao bih da je prije riječ o jednom prijateljskom, nego komercijalnom ili finansijskom aranžmanu, imajući u vidu da su crnogorski poljoprivrednici dobili mogućnost da izvoze svoje proizvode na tržište UAE. Kako bi im pomogli na tom putu, danas smo započeli komunikaciju u nizu intenzivnih razgovora sa predstavnicima agencija i institucija zaduženih za izdavanje sertifikata za izvoz i uspostavljanje standarda.”

Ministar se tim povodom zahvalio predstavnicima Fonda na razumijevanju dugog procesa pregovaranja, kao i predstavnicima Ambasade UAE u Crnoj Gori, posebno ambasadoru gospođi Hafsi Al Ulami, na pruženoj podršci. Tokom zvanične posjete UAE ministar Ivanović je imao vise sastanaka sa predstavnicima ministarstva poljoprivrede UAE, Agencije za akreditaciju i sertifikaciju i potencijalnim investitorima.

Generalni direktor Abu Dabi Fonda za razvoj Muhamed Al Suvaidi potvrdio je da ta institucija ima dobru i produktivnu saradnju sa Crnom Gorom. Savaidi je izjavio:

Uprkos tome što je počela jako skoro, saradnja se kreće u pravom smjeru. Ovo je drugi sporazum koji smo potpisali sa vašom zemljom. Zelimo da se zahvalimo na ukazanoj prilici da budemo dio napora vaše Vlade da se premoste ekonomski izazovi”

Inicijalni razgovori sa ADFD obavljeni su tokom zvanične posjete delegacije Crne Gore Abu Dabiju u februaru 2013. Godine, koju je predvodio predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović. Zaključeno je da se razmotri mogućnost za odobravanje povoljnih kredita, između ostalih, za sektor poljoprivrede. Nakon intenzivne komunikacije tokom devet mjeseci, u novembru 2013. godine Upravni odbor ADFD donio je Odluku o alokaciji 50 miliona USD  za podršku projektima u oblasti poljoprivrede u Crnoj Gori. Ponuđena je kamatna stopa od 4 odsto, grejs period u trajanju od 3 godine i rok vraćanja kredita 12 godina. Po dobijanju prve ponude Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastavilo je proces pregovaranja u cilju dobijanja najpovoljnijih sredstava i uspjelo da dogovori finalne i još povoljnije uslove kreditiranja – kamatna stopa 2,5 odsto, 4 godine grejs perioda i  17 godina rok vraćanja. Uslovi kreditiranja omogućiće, ne samo, nove investicije zasnovane na modernim tehnologijama, već i kreiranje novih radnih mjesta, dostizanje standarda i postepeni rast izvoza.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

meCrnogorskienEnglish available languages

Top