>>>
> Aktuelnosti > Dan nezavisnosti: 65000 građana slavilo na Ivanovim Koritima!

Dan nezavisnosti: 65000 građana slavilo na Ivanovim Koritima!

meCrnogorski available languages

Dan nezavisnosti: 65000 građana slavilo na Ivanovim Koritima!

Crna Gora danas slavi Dan nezavisnosti, a na Cetinju je na nekoliko lokacija upriličen program. Na Ivanovim Koritima danas su se okupilo oko 65000 građana iz svih gradova Crne Gore kako bi proslavili 15 godina od obnove crnogorske nezavisnosti. Na Ivanovim koritima danas su se okupile hiljade građana iz svih gradova Crne Gore kako bi proslavili 15 godina od obnove crnogorske nezavisnosti.

crna gora 2021 Dan nezavisnosti: 65.000 građana slavilo na Ivanovim Koritima!

“Okupili smo se danas na ovoj nepokornoj planini kako bismo obilježili najvažniji dan u našoj modernoj istoriji. Dan kada je krunisana viševjekovna borba naših predaka za nezavisnost. Dan kada slavimo slobodu koju su stameno čuvale četiri slavne crnogorske dinastije. Danas tu slobodu ugrožava Vlada koja tobože slavi nezavisnost države koju nije ni htjela! Korotno je njihovo slavlje”, poručio je Nemanja Batrićević na proslavi Dana nezavisnosti na Ivanovim koritima.

Kaže kako danas znaju kako je živjeti pod vlašću kojoj je Crna Gora samo geografski pojam.

“Kako je stiđeti se tuđe sramote. Kako je biti rođak, komšija, poznanik, kolega, ljudima koji mrze, iz dna duše i duboko, svoju rođenu zemlju. Tuđe su zastave danas na našim školama i bolnicama. Tuđi su popovi u našim crkvama. Tuđe su sluge u Vladi i Skupštini. Sami smo krivi. Zaboravili smo davni nauk – da nema posljednjega boja kad si vječita meta! Danas, petnaest godina nakon obnove nezavisnosti, okupili smo se u tvrđavi koja se nadvija nad Crnom Gorom punih hiljadu godina. Okupili smo se da poručimo beogradskim slugama da odbijamo „pomirenje“ u kojemu nema mjesta za Bošnjake, Muslimane, Albance i Hrvate. U kojemu mjesta ima samo za Crnogorce koji su spremni da se odreknu sami sebe”, poručio je Batrićević, prenosi Antena M.

Crna Gora Ivanova Korita 2021 21. maj montenegro dan nezavisnosti

Već smo, kaže Batrićević, jednom, kao zemlja pobjednica, napušteni od svih i ostavljeni da nestanemo.

“Zato danas glasno poručujemo da se nećemo odreći borbe zarad iluzije da će neprijatelj konačno naučiti da nas voli. Ako želite pomirenje… prihvatite Crnu Goru kao nezavisnu državu, njene simbole kao svoje i priznajte istorijsku zasebnost svih nacija koje u njoj žive. Mi bratske ljubavi imamo, ali straha nemamo! Niti imamo dileme između mira i sukoba. Jedina opasnost miru je politika vaših nalogodavaca. Na njima i na vama je da odustanete od teritorijalnih i nacionalnih pretenzija na Crnu Goru”, poručuje Batrićević.

Ni jedan papirić za sobom!

Poslije koncerta, skup se preselio na Cetinje. Ni jedan papirić, ceduljica, opušak nije ostao za 65.000 učesnika proslave 15. godišnjice obnove crnogorske nezavisnosti

Najveća crnogorska zastava

Najveća crnogorska zastava se zaviorila na Cetinju pored manastira


Prilikom prvog podizanja zastava je doživjela mali “peh” pa je morala da bude odrađena intervencija na licu mjesta. Nije ni čudo, jer je njena težina skoro tonu. Iako su određeni anti-crnogorski mediji i šovinističke stranice na društvenim mrežama počele da likuju, to se sve dalo riješiti uz dvije Crnogorke, četiri ruke od zlata i jednom “singericom”.

Crnogorci i Crnogorke pod svojim barjakom. Doslovno.

Zastava je konačno podignuta u večernjim satima (oko 22) uz grandiozan vatromet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ⚔️ ⚔️ (@____crna___gora____)

Fešta na Cetinju:

U međuvremenu u Titogradu: Proslava Vlade ili buvljak??

Na ceremoniji koju je Vlada Crne Gore organizovala u Podgorici povodom Dana nezavisnosti, desila se neobična situacija kada je umjesto himne glavnim gradskim trgom odjeknula pjesma Jadranke Barjaktarović “Crna Gora je moj dom”.

Najveći državni zvaničnici, među njima premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, stigli su na Trg nezavisnosti kada je trebalo da zvanično otpočne program.

Moderator je najavio intoniranje državne himne i podizanje crnogorske zastave na jarbol.

Međutim, u trenutku kad su vojnici prinosili zastavu jarbolu i čekajući da orkestrar Vojske Crne Gore odsvira uvodne taktove himne, iz autombila koji je prolazio Vučedolskom ulicom sa razglasa je odjeknuo glas crnogorske pjevačice Jadranke Barjaktarović i pjesma “Crna Gora je moj dom”, prenijela je Pobjeda.

Ono što je malobrojnim građanima koji su se zatekli na trgu, kao i korisnicima društvenih mreža, upalo u oko jeste način “proslave” najznačajnijeg dana u modernoj crnogorskoj istoriji.

Kako to Glavni Grad Podgorica slavi

Sa druge strane, Glavni Grad Podgorica imao je veličanstvenu proslavu i vatromet

Istovremeno je RTCG priredio koncert na otvorenom.

Čestitke su stizale sa svih meridijana. Danas izdvajamo Ankaru:

meCrnogorski available languages

Top