>>>
> Marketing i brendiranje > Najjači svjetski brendovi

Najjači svjetski brendovi

meCrnogorskienEnglish available languages

Tokom prethodnih pet godina, Apple je držao poziciju svjetskog najvrednijeg brenda. Prema “Global 500 Rankings” Brand Finance-a ove godine prizvođač iPhone-a je izgubio trku s Google-om. Vrijednost Apple-ovog brenda se stropotala za 27% na 107,1 milijardu dolara, dok se vrijednost Google-a povećala na 109,5. Amazon, sa rastom vrijednosti brenda za 53% se približio i dostigao 106,4 milijarde.

Vrijednost brendova kroz vrijeme

U izvještaju, od 10 najvećih brendova za 2017. godinu čak osam su američki. To ukazuje na globalni značaj američkih brendova. Gdje se tu nalazi ostatak svijeta?

Visualizacija brendova kao država

Koristeći indekse Brand Finance-a, Howmuch, sajt koji se bavi informacijama o troškovima, je napravio geopolitičku kartu svijeta prema brendovima. Veličina svake zemlje je predstavljena kao vrijednost najvećeg brenda.

Nakon brenda Google, koji predstavlja SAD, drugi najveći brend je južnokorejski Samsung, koji se nalazi na 6. mjestu Global 500 liste sa 66,2 milijarde dolara. Slijedi desetoplasirana kineska banka ICBC sa vrijednošću brenda od 47,8 milijarde. Tojota i BMW su sljedeći na listi i njihovi brendovi vrijede 46,3 i 37,1 milijardu USD. Brend Shell, koji predstavlja Holandiju se vrednuje sa 36,8 milijarde USD.

Kod većine zemalja vrijednost brendova ne prelazi 25 milijarde dolara. U Latinskoj Americi, najvredniji je brend meksičke energetske kompanije Pemex (8,5). U Aziji, indijski konglomerat Tata Group ima najvredniji brend (12,9). Na ovoj karti svijeta ne nalazi se nijedan brend iz Afrike.

Svjetski najvredniji brendovi

Lego ima relativno najvredniju vrijednost brenda od 7,6 milijarde. Brand Finance-ov Indeks jačine brenda (BSI) obuhvata sto brendova. Lego je dobio najveću ocjenu zahvaljujući brojnim parametrima kao što su prepoznatljivost, lojalnost, promocija, ulaganja u marketing, zadovoljstvo osoblja i reputacije kompanije.

Lego i Google su predstavljeni na karti tamnoplavom bojom. Svjetloplavom su označeni Samsung, BMW, Shell, IKEA i Nestle. Sa ocjenom između 70 i 80 su označleni Santander, Tata i Vodafone (ružičasta boja). Samo dva najjača nacionalna brenda (tajvanski Semiconductor i tajlandski Telekom) su crvene boje, sa ocjenom ispod 70. Za više detalja, vidite dolje priloženi izvještaj Brand Finance Global 500 za 2017. godinu.

Izvještaj Brand Finance Global 500:

Izvor: WEF, Brand Finance

meCrnogorskienEnglish available languages

Top