>>>
> Finansije i investicije > Predstavljena nova novčanica od 20 eura

Predstavljena nova novčanica od 20 eura

meCrnogorskienEnglish available languages

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi predstavio je danas novu novčanicu od 20 eura u sjedištu ECB u Frankfurtu i najavio je da će ona ući u optjecaj 25. novembra 2015. U novu novčanicu ugrađeno je inovativno zaštitno obilježje: „prozor s portretom“ na hologramu. Kada se gleda kroz novčanicu prema izvoru svjetlosti, prozor će postati proziran i na njemu će se pokazati portret mitološke Evrope, vidljiv na obje strane novčanice. Na novoj novčanici od 20 €, kao i na novim novčanicama od 5 € i 10 €, nalazi se i „smaragdna brojka“ i vodeni žig portreta Evrope.

„Prozor s portretom je prava inovacija u tehnologiji proizvodnje novčanica. Rezultat je rada euro sistema na obezbjeđivanju trajne zaštite novčanica eura od krivotvorenja i pridonijeće povjerenju 338 miliona građana u cijeloj eurozoni u njihove novčanice.” – Mario Dargi, predsjednik ECB

20 euro

Nova novčanica od 20 € treća je novčanica iz serije Europa, koja će postupno zamijeniti prvu seriju euronovčanica uvedenu 2002. godine. Novčanica od 5 € iz serije Europa izdana je u maju 2013., a novčanica od 10 € u septembru 2014. Poslije novčanice od 20 €, koja je danas predstavljena, s vremenom će slijediti nove verzije novčanica od 50 €, 100 €, 200 € i 500 €.

Novčanica od 20 € jedan je od najčešće upotrebljavanih apoena eura. Distribuira se u velikim količinama putem bankomata i prihvaćaju je brojni prodajni automati, a trgovine na malo često provjeravaju autentičnost novca. Kako bi proizvođačima opreme za novčanice i drugima pomogle u pripremama za nove novčanice od 20 € prije njihova uvođenja, Evropska centralna banka i nacionalne središnje banke Eurosustava pružale su informacije i unaprijed stavile nove novčanice na raspolaganje u svrhu provjere i prilagodbe. Informiranje će se nastaviti u sklopu Partnerskog programa, sličnog programu za novu novčanicu od 10 € u 2013. u kojem je učestvovalo više od 300 partnera u cijeloj EU, što će proizvođačima omogućiti da pripreme uređaje za obradu novčanica i provjeru njihove autentičnosti u cijeloj eurozoni prije uvođenja nove novčanice 25. novembra 2015.

Izvor: ECB

 

meCrnogorskienEnglish available languages

Top