>>>
> Marketing i brendiranje > NPCG promijenio logotipove, marketeri i građani ogorčeni

NPCG promijenio logotipove, marketeri i građani ogorčeni

meCrnogorski available languages

Kako saznaje Portal Analitika, koliko se predsjednica UO NPCG Marina Jočić razumije u promociju i kako brine o donacijama pokazuje i nedavni slučaj. Na sjednici Upravnog odbora NPCG od prije nekoliko dana ukinula je prepoznatljivi logotip Nacionalnih parkova Crne Gore.

Izradu te knjige grafičkih standarda 2015. godine finansirao je UNDP, a UO NPCG je 2017. godine usvojio birajući tada između dva dostupna idejna rješenja.

Ne mareći za donaciju i odnos sa međunarodnim partnerima Marina Jočić je 26. aprila 2021. godine umjesto dosadašnjeg logotipa na kojem je prikazano stablo sa pet grana – nacionalnih parkova koji imaju oblik teritorija sa karakterističnim životinjama, usvojila novi – trobojni, ćirilični. Nije usvojena međutim knjiga grafičkih standarda, već samo izmjena šest znakova, što je samo jedna u nizu nelogičnosti.

“Tako je i engleska varijanta novog znaka napisana nepravilno, sa apostrofom NATIONAL PARK’S umjesto NATIONAL PARKS. Postavlja se pitanje hoće li ovako nepravilno predstavljati Nacionalne parkove Crne Gore na sajmu EXPO Dubai. Po svemu sudeći hoće”, tvrdi naš izvor.

Najbitnije joj je izgleda da se nacionalni parkovi približe Srbiji, iako turisti iz te susjedne zemlje u ukupnoj strukturi posjeta nacionalnim parkovima učestvuju sa samo tri odsto. Rusi su istina zastupljeniji, ali šta je sa ostalih 80 odsto?

Marina Jočić je odlučna u namjeri da se obračuna sa svim prepoznatljivim karakteristikama NPCG, pa nije vodila računa o troškovima koju će ova nepromišljena odluka da donese ovom javnom preduzeću.

Primjera radi više od 70 hiljada osnovaca treba do kraja školovanja da koristi vrhunski dizajnirane kartice sa sada već starim, prepoznatljivim logotipom, a izradu kartica je takođe finansirao UNDP. Kako je krenula, ukinuće i njih.

Službeni terenski automobili su takođe brendirani, a novo brendiranje donijeće nove troškove. Zatim unifrome, bilbordi, brošure, video materijali, filmovi…

Jedino što je predsjednici UO pošlo za rukom jeste da se bavi izradom suvenira – i to od vune. Već četiri mjeseca. Uz to ponekad pokvari ponešto, zgazi, uništi. Na kraju je sigurno samo jedno – ostaviće trag. Ili preciznije – pustoš, navodi Portal Analitika.

0-02-0a-97df856e558ce994a778e7a3b400654461a050312828349dd69586ffd03bb66d-95656c7
UNDP: Odlična vizuelna komunikacija – šta im je uopšte falilo?

 

 

Neki od komentara i osvrta sa društvenih mreža:

 

Prezentovan je novi, loš vizuelni identitet Nacionalnih parkova Crne Gore. 😡 U konfuznoj kompoziciji logoa, loših boja, “nema čega nema” – od međeda u čizmi, jelena koji napada orla, do ruže iz glave srne. Dok cvijet lotus simbolizuje Prokletije 🤔 na Lovćenu imamo fabriku 🏭, a na Durmitoru nekog 🦌 koji preskače najviši crnogorski vrh. Svako piktogram rješenje je i dizajnerski prevaziđeno, loše primjenljivo, a jako crni outline asocira na sve osim na prirodu.

  • izgleda da je logotip rađen u Canvi , našalio se drugi korisnik društvenih mreže
  • Primijetio sam da u većini institucija đe dođe novi menadžment, uglavnom prva promjena je izmjena vizuelnog identiteta. Ok, ima dobrih i loših rješenja, ali zar ne bi nova uprava trebala da se pozabavi i na početku svu energiju usmjeri na poboljšanje same organizacije, njene efikasnosti, načinom upravljanja, uvođenjem inovacija itd… Došao sam do zaključka da onaj ko na samom startu upravljanja krene u promjenu logoa ima za cilj da ostavi svoj lični pečat tome, ne obazirući se mnogo ili uopšte na instituciju da li je to stvarno njen logo i odraz onoga što predstavlja. Čak bih rekao i da nema neku viziju već ovim želi da prikaže kao da se dešavaju promjene.
  • For a long time, I thought that in Montenegro they do not know what good design is. After I started thinking, maybe there are no good designers. But now I see it crystal clear: managers deciding which design to approve are tasteless and incompetent in design. I don’t know how people could pay for this job, there are a lot of mistakes in these 4 logos, from line widths and angels to fonts and color choices. Hope there will be some good design code and branding for Montenegro one day.
  • Ovako je izgledao stari logo NPCG NP Lovćen (prije redizajna UNDP-a), i bio je bolji:

  • Loše, konzervativno, prevaziđeno. Vizuelizacije nejasne i zbunjujuce. Odakle tulipani na Prokletijama? Boje mrljave, fontovi crkveni – nedostojni komunikacije jedne od najljepsih priroda u Evropi.
  • Jesu li osveštani?
  • Loša namjera definitivno

 

meCrnogorski available languages

Top