>>>
> Ekonomija Crna Gora > Pozitivna ocjena Evropske mreže preduzetništva u CG

Pozitivna ocjena Evropske mreže preduzetništva u CG

meCrnogorski available languages

Pozitivna ocjena Evropske mreže preduzetništva u CG
Evropska komisija, odnosno Izvršna Agencija za mala i srednja preduzeća Evropske komisije (European Commission, Executive Agency for SME – EC, EASME) u finalnom izvještaju aktivnosti za 2017-2019. godinu ocijenila je rad i aktivnosti Evropske mreže preduzetništva u Crnoj Gori – EEN Montenegro vrlo uspješnim i pozitivnim.
Konzorcijumom EEN Montenegro koordinira Ministarstvo ekonomije, dok su partneri Privredna komora Crne Gore, Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore i Biznis start up Centar iz Bara.
Ovaj konzorcijum uspješno funkcioniše od 2008. godine, pružajući informacije i savjete o stranim tržištima, EU zakonodavstvu, EU programima, podršku u povezivanju sa inostranim partnerima – putem EEN baze podataka, poslovnih susreta i kompanijskih misija, u cilju unapređenja internacionalizacije kroz ostvarivanje saradnje između malih i srednjih preduzeća i islaska na ino tržišta.
Uzimajući u obzir sveukupni učinak tokom dvogodišnjeg rada, kvalitativni i kontekstualni opseg pruženih informacija i usluga, procenat postignutih PES ciljeva, doprinosa u jedinstvenoj EEN bazi podataka, kao i opredijeljenog budžeta, EASME je ocijenio vrlo uspješnim protekli period, sa vidljivim efektima pruženih usluga. Takođe, poseban osvrt je dat na uspješnu koordinaciju EEN aktivnosti i efikasnost regionalne integracije.
EASME naglašava dugogodišnje napore koordinatora i partnera u dijelu ispravnog, usklađenog i efikasnog sprovođenja svih planiranih aktivnosti.
Evropska komisija pruža podršku realizaciji aktivnosti Evropske mreže preduzetništva kroz COSME i Horizon 2020 Program.
Sve trenutne aktivnosti se sprovode na osnovu Strategije Implementacije 2014-2020, kao i pojedinačnih radnih programa. U toku je realizacija projektnih aktivnosti Radnog Programa za 2019, dok je Evropska komisija pozvala crnogorski konzorcijum da preda dvogodišnju aplikaciju – Radni Program za period 2020-2021.

meCrnogorski available languages

Top