>>>
> Magazin > Menadžment > CoVID19 > Inicijativa za regionalnu konferenciju o odbrani od koronavirusa

Inicijativa za regionalnu konferenciju o odbrani od koronavirusa

meCrnogorskienEnglish available languages

Inicijativa za regionalnu konferenciju o odbrani od koronavirusa

Inicijativa za regionalnu konferenciju o odbrani od koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija u potpunosti podržava inicijativu predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića za organizacijom regionalne konferencije na temu odbrane od koronavirusa – rekao je danas crnogorskom premijeru direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge.
Premijer Duško Marković je, u razgovoru vođenim putem video linka, rekao da je Crna Gora kao država predsjedavajuća Centralno-evropskom inicijativom (CEI) predložila održavanje regionalne konferencije.
„Ja sam takvu ideju već promovisao na nedavnoj video konferenciji premijera regiona sa kancelarom Austrije i komesarom EU za proširenje. Crna Gora je u tom duhu ostavila svoje luke otvorene za korišćenje zemljama regiona za prenos robe. Ovo je trenutak da pokažemo solidarnost i zajedništvo, jer jedino tako možemo uspješno pobijediti ovu opasnost. Pored toga, iskazujemo i spremnost i potrebu da zajednički radimo na promociji socijalnih i ekonomskih politika radi očuvanja egzistencije naših građana i stvaranja pretpostavki za brzi oporavak crnogorske privrede. Vjerujem da bi to, uz učešće ostalih zemalja koje participiraju u CEI, pomoglo u prevazilaženju krize u ekonomijama zemalja regiona i šire“ – kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

 

initiative Initiative for regional conference on defence against coronavirus montenegro crna gora inicijativa za regionalnu konferencijuworld health organization organisation who un oun
Direktor SZO za Evropu je ponudio ekspertsku i tehničku pomoć Svjetske zdravstvene organizacije u organizaciji regionalne konferencije.
„Crna Gora je lider i ovo je pravi trenutak za okupljanje država CEI. Vaša zemlja je pokazala solidarnost, mudrost i hrabrost u predlaganju ove inicijative i vi to treba da vodite“ – rekao je Hans Kluge.
Premijer Duško Marković je informisao direktora SZO za Evropu o mjerama koje je Crna Gora preduzela u suočavanju sa pandemijom koronavirusa.
„Od samog početka očekivali smo importovanje i širenje koronavirusa, i pripremali se za taj trenutak kroz donošenja adekvatnih mjera od strane Vlade. Činili smo to i krajem prošle godine, a od 30. januara, kad je SZO proglasila vanrednu situaciju povodom širenja epidemije, naše mjere i aktivnosti su opsežne kroz rad Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Posebno sam zahvalan zbog razumijevanja i pomoći koja u situaciji suzbijanja koronavirusa dolazi iz vaše Kancelarije u Podgorici i cjelokupnog UN sistema u CG, u saradnji sa EU, ostalim međunarodnim organizacijama i državama“ – rekao je premijer Duško Marković.
U razgovoru je učestvovala i predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

 

Izvor: Gov.me

meCrnogorskienEnglish available languages

Top