>>>
> Magazin > tehno/inovativno > Karakteristike 4. industrijske revolucije (4IR)

Karakteristike 4. industrijske revolucije (4IR)

meCrnogorskienEnglish available languages

Siv Džobs je jednom izjavio: “Današnja tehnologija je stara prema standardima istraživanja i razvoja. Najbolji kompjuter koji danas kupite već je zastarao one sekunde kada je proizveden“. Otkriće vatre, točka, papirusa, Gutenbergove štampaske mašine, parne mašine predstavljala su ogromna, nevjerovatna dostignuća i zapravo su predstavljala svojevremenu industrijsku revoluciju. Danas postoje superbrzi računari, procesuje se ogroman broj podataka. Tu su još 3d štampanje, robotika, nanotehnologija i biotehnologija. Još jednom u današnjicise nalazimu na pragu velike promjene u tehnologiji, koja se naziva “Četvrta industrijska revolucija” – 4IR.

Industrijska revolucija se odvija preko 200 godina. Prvom industrijskom revolucijom smatra se period XVIII-XIX vijeka, kada su industrija čelika i tekstia pokretale parne mašine. Tada je uvedena i ono što se danas smatra proizvodnom linijom.

Druga industrijska revolucija se odvijala neposredno prije I svjetskog rata. To je bio period ogromnog rasta u već postojećim industrijama. Na široko se počela primjenjivati električna energija, industrija čelika i petrohemija je cvjetala. Masovna proizvodnja je uvedena.

Treća industrijska revolucija smatra se digitalnom revoulicijom, i trenutno živimo u tom razdoblju. Analognu elektroniku i mehaniku mijenja digitalna tehnologija. Počela je ’80-ih godina razvojem računarstva. Lični kompjuteri, internet, kompjuterska pismenosti i komunikacione tehnologije su karakteristika III industrijske revolucije.

Na kojim tehnologijama se zasniva 4. industrijska revolucija?

Postoje više tehnologija koje vode četvrtu industrijsku revoluciju:

 • Veliki podaci (Big Data) – sve, od pametnih telefona do frižidera proizvodi određenu seriju podataka. Izazov je prikupiti podatke i posložiti ih u formi koja nešto znači. Drugim rječima, postoje ogromni podaci, ali od njih je neophodno da se izvuče smisao. Platforme velikih podataka omogućavaju kompanijama da ih prikupljaju, analiziraju navike potrošača i na osnovu njih da donose odluke.
 • Vještačka inteligencija (AI) – programeri nastoje da razviju vještačku inteligenciju. Kompjuteri u današnjici mogu da uče umjesto da puko slijede instrukcije
 • Robotika – Roboti ima značajnu ulogu u industriji, od rudarenja, petrohemije ili grijanja. U mogućnosti su izvršiti zadatke koji ljudi nisu u stanju izvršiti ili da ih zatno ubrzaju.
 • Virtuelna i proširena stvarnost – igrica Pokemon Go bila je prvi opštepoznati pokušaj stvaranja proširene stvarnosti. Kreiranje virtulnog svijeta očekuje se u većoj mjeri u budućnosti.
 • Napredniji bezbjednosni sistemi – zbog problema hakerskih napada, teži se jačim sigurnosnim sistemima od unošenja šifre, kao što je bio-identifikacija.
 • Internet stvari (Internet of Things) –  u budućnosti će sve stvari u okruženju biti povezane povezane na internet i komunicirati jedna sa drugom

Način na koji će 4. industrijska revolucija imati uticaj na kompanije:

 • Povećana automatizacija i optimizacija
 • Konstantni monitoring
 • Personalizacija i prilagođavanje
 • Pretraga podataka (data mining)
 • Virtuelna stvarnost
 • Poboljšanja radnog okruženja
 • Veća upotreba robotike

Trenutno tehnologije četvrte industrijske revolucije primjenjuju se samo u proizvođačkoj industriji, ali neće se zadržati samo tamo. Ona širi svoju primjenu na bolnice, bezbjedonosne sisteme, pametne telefone i uzređaje. Sa pravom se može reći da je budućnost već prisutna i da dolazi.

 

prema: John Hawthorne, IQSdirectory

 

John Hawthorne, dopisnik iz Kanade

John Hawthorne is a health nut from Canada with a passion for travel and taking part in humanitarian efforts. His writing not only solves a creative need it has also lead to many new opportunities when traveling abroad

meCrnogorskienEnglish available languages

Top