>>>
> Magazin > Eko&urbano > Kružna ekonomija: Definicija, vrijednosti i koristi

Kružna ekonomija: Definicija, vrijednosti i koristi

meCrnogorskienEnglish available languages

Evropska unija proizvodi više od 2,5 milijardi tona otpada svake godine. Trenutno se radi na izmjenama uredbi o upravljanju otpadom kako bi se podstatakao pomak prema kružnoj ekonomiji. Šta je kružna ekonomija, i koji je njen značaj?

Kružna ekonomija predstavlja model proizvodnje i potrošnje koji uključuje dijeljenje, posuđivanje, ponovno korišćenje, popravljanje, obnavljanje i reciklažu postojećih proizvoda i materijala što je duže moguće kako bi se stvorila dodatna – duža – vrijednost proizvoda. Na ovaj način se produžava životni vijek proizvoda te istovremeno smanjuje količina otpada.

Za poređenje, linearni model, u kojem se proizvodi bacaju nakon korišćenja, zahtijeva velike količine jeftinih materijala i energije. Planirano zastarijevanje proizvoda takođe je dio ovog modela protiv čega se Evropski parlament bori u novom prijedlogu zakonodavstva.

Prelazak na kružnu ekonomiju

Sve je veća potražnja za sirovinama, a sve je manje resursa. Cijeli niz materijala koje koristimo je ograničeno dok populacija globalno raste i potražnja se povećava, kao i zavisnost od drugih zemlja koji su izvori. Posljedice dosadašnjih obrazaca potrošnje na klimu i okolinu su velike – troši se energija i povećavaju se emisije CO2. Pametnije korišćenje materijala može smanjiti emisije.

 

Korist kružne ekonomije

Sprečavanjem stvaranja otpada, ekološkim dizajnom, ponovnom upotrebom otpada i sličnim mjerama preduzeća u EU mogla bi da ostvare neto uštedu od 600 milijardi eura, odnosno 8% godišnjeg prometa. Godišnje bi se emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte ujedno smanjile za od 2% do 4%. Npr., kada bi se 95% mobilnih telefona sakupilo nakon korištenja, time bi se očuvali materijali vrijednosti veće od milijarde eura godišnje. Uvođenje principa kružne ekonomije smanjilo bi pritisak na okolinu, povećala sigurnost nabavke sirovina, konkurentnost i inovacije, otvorilo bi se, prema procjenama, 580.000 novih radnih mjesta, a potrošači bi imali dugotrajnije, otpornije i vrjednije proizvode.

meCrnogorskienEnglish available languages

Top