>>>
> Ekonomija Crna Gora > Marković: Turizam pokretač rasta

Marković: Turizam pokretač rasta

meCrnogorski available languages

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je danas u Skupštini da je crnogorski turizam postao sinonim za ekonomski rast i razvoj naše zemlje, i činilac koji utiče na globalnu percepciju naše ekonomije te da i kvantitativni i kvalitativni pokazatelji ukazuju da je ova godina u našem turizmu bila izuzetno uspješna.

„Prema posljednjim dostupnim podacima, evidentirano je ove godine oko 200.000 turista više i gotovo 600.000 noćenja više nego u uporednom periodu prošle godine. Do kraja godine ovi pokazatelji će svakako biti još bolji. Prihodi od turizma u prvih 7 mjeseci rasli su po stopi od 4% i iznose preko 531 milion eura, a projekcije su da će se stopa rasta prihoda uvećati do kraja godine. I naplata poreskih prihoda, koja svoj rezultat crpi i od turizma, bilježi rekordne rezultate u odnosu na isti period prošle godine, ali i u odnosu na naš ovogodišnji plan. Zaključno sa 28. oktobrom naplaćeno je preko 73 miliona eura više u odnosu na isti datum prošle godine. Simbolično, avgust mjesec 2019. je prvi mjesec u istoriji crnogorskog savremenog hotelijerstva kada je ostvareno preko 1 milion noćenja u hotelima u kojima je boravilo preko rekordnih 200.000 turista“

– rekao je predsjednik Duško Marković odgovarajući na Premijerskom satu na pitanje.

Premijer je rekao da je evidentno je da je turizam i dalje snažan pokretač cijele naše ekonomije i kao potvrdu naveo da je ove godine otvoreno 46 hotela u Crnoj Gori, a da su naši kapaciteti uvećani za preko 3.600 kreveta.

„To znači da ljetnju sezonu završavamo sa rekordnih 459 hotela i više od 44.000 kreveta, od kojih preko 56% u hotelima sa 4 i 5 zvjezdica“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je istakao da je i u sjevernom regionu počeo sve snažnije da se razvija turizam te da se za dvije godine očekuju prvi hoteli sa pet zvjezdica u tom dijelu Crne Gore.

„Dakle, politika koju ova Vlada realizuje prema sjeveru zemlje, i nikad veće investicije u razvojnu infrastrukturu, stvaraju uslove za ekonomski rast, stotine novih radnih mjesta i značajno unapređenje života građana. U prvih 7 mjeseci ove godine rast prihoda od turizma ostvarenih na sjeveru je bio po stopi od preko 26%, što pokazuje veliku atraktivnost tog regiona i kada je u pitanju ljetnja turistička sezona“

– kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je podsjetio da brojni svjetski mediji pišu veoma pozitivno o Crnoj Gori i kao primjer naveo magazin Forbs koji je našu zemlju stavio na 13. mjesto svjetskih destinacija koje treba posjetiti, te da je britanski Guardian ocijenio Kolašin kao jedno od najboljih malih skijališta i Evropi.

meCrnogorski available languages

Top