>>>
> EU/Politiko > Medijska hajka političara i korporacije protiv Crne Gore

Medijska hajka političara i korporacije protiv Crne Gore

meCrnogorski available languages

Ne volimo da reagujemo na ovakve priče, ali dara je uzela mjeru. Po čemu to znamo? Jer kad se ukuca pojam naše zemlje na Google-u, ovih dana izlaze sugestija “rasistička”.

Potrebno je rasčistiti šta se to stvarno dešavalo na utakmici Crna Gora – Engleska i kakva je pozadina neviđene anticrnogorske medijske kampanje?

Kao prvo, ne vjerujte ni riječ engleskim tabloidima. Pogledajmo samo ovaj tekst od nekoliko godina unazad objavljen na portalu “Montenegrina”. Kao što vidimo, britanski tabloidi su gledali svaku mkguću manu naše zemlje, a Sun je pisao da je publika koristila nacističko pozdravljanje, što znamo da nema veze sa mozgom. Znači, tada su htjeli da jedan narod koji je prvi organizovao narodni ustanak protiv fašizma da predstave kao – fašiste.

U Crnoj Gori je znatno veća tolerancija i daleko ima manje rasista nego u Britaniji! Štaviše, čak je jedna od najnižih u Evropi!

Drugo što trebate da znate o Crnoj Gori je podatak da upravo Crna Gora ima najmanju stopu rasizma u Evropi! Istraživanje Harvarda je pokazalo da upravo na Balkanu imaju pozitivan stav prema tamnoputim ljudima. Kako sam pročitao citat jednog tviteraša “ne mogu da vjerujem da je 201x godina a da Podgoričani mole da se slikaju kada vide crnca”. A pogledajte na istoj ovoj mapi kako je nešto ,,blijeda” Engleska?

Treće što bi trebalo da znate jeste da ponovo analizirate jeste da je Crna Gora ponizila Englesku čak tri puta. U prošla tri susreta je čak bilo upitno može li se grdni albion kvalifikovati na EURO/Svjetsko, a britanski mediji pisali oproštajne tekstove tipa ,,šta bi se desilo da Englezi ne odu na prvenstvo i-koliki će to ekonomski gubitak biti za svijet zbog manje potrošnje piva.

Ne zaboravimo da su engleski mediji zamjerali i Islandu i Hrvatskoj za rasizam nakon ispadanja sa prvenstva, pa ništa nije bilo od toga.

Četvrto, isti ti mediji su danima pričali o nekoj ,,paklenoj atmosferi” pod Goricom, a pjesma ,,allez, allez, ti si naša prva ljubav..” uliva strah u kosti protivnicima. U stvarnosti, sve sa gostujućim navijačima, došlo je skromnih 8.200 gledalaca.

Sljedeća stvar je Twitter. Onaj Sterling je postigao gol i na unaprijed pripremljen način reagovao provocirajući publiku. Na kraju utakmice, u 93. minutu je napravio start koji bi zaslužio crveni karton (čak je i Vejn Runi bio blaži prema Džudoviću). Da li je publika nasjela- to treba da ustanovi. Navodno je objavio jednu poruku na tviteru, prije nego što se istuširao i dao izjavu medijima. Hronološki gledano, to je ,,uspio” on da otkuca prije nego čovjeka koji vodi Tviter engleske reprezentacije, koji je u datom momentu sjedio udobno u fotelji pored računara! Naravno, nije to lično napisao Sterling on nego je to uradio jedan uigran tim marketinga. Od njega žele da naprave mučenika, arhetip borca protiv rasizma, britanskog Džesija Ovena. Odlično za prodaju dresova. A kad smo već kod dresova…

…pogodite ko snabdjeva Englesku reprezentaciju?

Pa Nike!! Zašto Nike – gledajući njihove pređašnje aktivnosti, Nike pokušava da se izbori na tržište u Americi i. Isto kao što su stvorili ——- (klečao tokom izvođenja američke himne, što je kasnije većina tamnoputih američkih sportista masovno prihvatilo. Naravno, to je isto bila ideja marketinškog tima, a nikako indicidualna akcija). Pošto imaju nekoliko takvih u arhetipnih lica u Americi (NFL, košarka), potreban im je neko u fudbalu. Francuzi nose Adidas.

Nažalost, sve se to obilo o leđa Leđei, odnosno Crnoj Gori.

Da je Crna Gora razvijena tržišna ekonomija, portošači bi automatski počeli bojkot pomenute robne marke i proizvođača, a uvoz bi bio zabranjen.

Takođe proizvodi zemlje koja nanosi štetu našoj. Međutim, kako Engleska nije država, nema smisla da bojkotujemo Britanske proizvode. Makar zbog naše keltske braće Škota i Velšana.😉 Umjesto toga,

Pozivamo na bojkot brenda NIKE.

 

FARE = Mafia

Pogledajte samo šovinistički tekst koji je FARE, samozvana organizacija koja se bori protiv rasizma, napisala o Crnoj Gori. Ključne riječi; balkan, rat, rasizam, razaranje. Mislim da sam ovo već pročitao negdje.

Zašto je Crna Gora idealan arhetip neke ,,rasističke zemlje”

  • -istočna Evropa – većina Britanaca misle da mi pričamo ruski
  • -Balkan – istraživanje je pokazalo da riječ Balkan kod Britanaca ima prevashodno negativne konotacije. To su rat, siromaštvo, rasizam, komunizam, genocid.
  • -naziv: na engleskom riječi Monte NEGRO vuku na rasizam više nego bilo koja druga zemlja. Relativno je nepoznata u Zapadnoj Evropi, a oni koji po prvi put čuju za nju- imaće negativnu asocijaciju.
  • – veličina: Crna Gora nema sveukupno stanovnika koliko jedan kvart u Bristilu. Čak i od tog broja, nisu svi etnički Crnogorci. Toliki broj nema snage da se odupre propagandnoj mašineriji, niti da prenese poruku da je utakmica prošla mirno.
  • -kapacitet: Crna Gora nema institucionalnog kapaciteta da reaguje na ovakvu situaciju.
  • – tajming: svakog trenutka Britanija očekuje Brexit, koji može znatno usporiti njihovu ekonomiju, naročito u kratkom roku. Naredna utakmica se igra tek u junu, a tada će već UK izaći iz EU.
  • -geopolitika: izvan smo EU. Ostali u našoj grupi su: Česi i Bugari – koji jesu istočna evropa ali su EU.

Na kraju

Englezi se ponašaju kao Talibani, a ne kao gospoda

Jednostavno, da su naši zemljaci kojim slučajem “okupirali” London i u vidno alkoholisanom stanju se drali i pravili incidente, gorepomenuti tabloidi bi nas naročito ocrnili. Ipak, bilo je obrnuto. A ne zaboravimo i podatak da su engleski huligani palili crnogorsku zastavu. To je čisti akt šovinizma koji bi i Talibani osudili! Naravno, niko o tome nije javno pisao niti neko od naših zvaničnika reagovao.

Slučaj Tramp

Sjećamo li se kako je Tramp ocjenio Crnu Goru i Crnogorce? Odgovor: kao agresivni narod koji može započeti treći svjetski rat. Ko se bori profiv Trampa? Marketinški tim kompanije Najk!

Na žalost, više nismo simpatična državica koja zna da igra fudbal. To je definitivno prestalo da važi nakon utakmice protiv Rusije – fudbalski svijet nas sada gleda drugim očima.

meCrnogorski available languages

Top