>>>
> Magazin > Kultura i Kreacija > Milivoj Bešlin – gostovanje na Teleskopiji i reakcije

Milivoj Bešlin – gostovanje na Teleskopiji i reakcije

meCrnogorski available languages

Milivoj Bešlin gostovao je na emisiji RTCG “Teleskopija”, 2. aprila 2021. godine.

Bešlin: Demokrate- Bananamen – stranka, dječaci koji vode dvostruki život! I dvoličnu politiku!

Lažne demokrate i stvarni plagijatori, očekivano, agresivno su i lažljivo reagovali na ogledalo koje sam ispred njih postavio. Bijesno ga razbivši, cr(k)veni kmeri crnogorske politike nanovo su nas podsjetili na leglo iz kojeg su svojevremeno izmiljeli: zločinačka služba Slobodana Miloševića, čiji je modus operandi – maligna staljinistička propaganda, kazao je za Gradski radio istoričar Milivoj Bešlin​.

“Istine radi: svi mediji koje kontroliše Vučićev spin doktor za mene su godinama zatvoreni; za Bečićeve proruske cr(k)vene kmere, dočim, nisu. Razumijem da je njima, koji su novac dobijen od Zapada nemilice trošili kako bi zacementirali ruski uticaj u Crnoj Gori, teško da povjeruju da neko piše i govori ono u šta zaista vjeruje”, istakao je Bešlin.

Kako je dodao, nije lako jedno misliti, drugo govoriti, treće raditi.

“Kako u političkom, tako i u privatnom životu. Ko to bolje zna od vođstvo Demokrata?! Jadni Bananameni – dječaci koji vode dvostruki život! I dvoličnu politiku! Svakoga dana osvanu kao „građani“, a zanoće kao klerošovinisti; kao političko krilo krvavog Sedmog bataljona, čije su cijevi bile i ostale okrenute ka Cetinju, toj neosvojivoj tvrđavi, bedemu antifašizma. Cr(k)vene kravate test su inteligencije za građane Crne Gore”, poručio je Bešlin.​

 

Crnogorski javni djelatnici i intelektualci: Demokrate bestidno udarile na čast i integritet Bešlina, laž im je jedina istina

Politička partija koja dugi niz godina gradi kult ličnosti jednog magistra u svojem je jučerašnjem bestidnom saopštenju udarila na čast i integritet prof. dr Milivoja Bešlina s Univerziteta u Beogradu, srpskog istoričara koji čitav svoj javni angažman posvećuje borbi protiv nacionalizma i afirmaciji antifašizma. Partija koja se po svome promo marketingu i partijskom fanatizmu može jedino porediti sa Srpskom naprednom strankom Aleksandra Vučića, svoje neslaganje sa stavovima uvaženog Bešlina svela je na teren dnevnopolitičke kaljuge u kojoj se očigledno najbolje snalazi, optužujući ga da je apanažno instruiran od strane Demokratske partije socijalista i instituta za medije Bebe Popovića, navodi se u otvorenom pismu crnogorskih javnih djelatnika i intelektualaca.

Njihovo reagovanje prenosimo integralno:

Da su i ovlaš uvažili istinu, Demokrate ne bi sastavile onako ogavno saopštenje, budući da se radi o naučniku koji je napisao, priredio ili uredio na desetine monografija i zbornika iz srpske i jugoslovenske istorije, da je napisao preko stotinu stručnih i naučnih radova, prikaza i članaka. No da je Demokratama laž jedina istina potvrđuje njihova optužba da je Bešlin zapošljen na nekakvom Institutu Bebe Popovića, što je notorna i namjerno skovana neistina jer je prof dr. Milivoj Bešlin zapošljen na Institutu za filozofiju i društvenu istoriju Univerziteta u Beogradu, dakle u visokoj naučnoj državnoj instituciji Srbije koja s Bebom Popovićem ima veze taman onoliko koliko Demokrate imaju sa zaštitom crnogorskog identiteta.

Izgleda da je Demokrate i te kako zaboljela precizna definicija njihovog rada iznesena od strane Milivoja Bešlina da je ta partija najperfidniji i najmaligniji dio velikosrpskog projekta koji umivenom retorikom zavarava crnogorske građane i zapadne ambasade. O kakvim se manipulatorima radi najbolje svjedoči njihovo jučerašnje saopštenje u kojemu su prof. dr Bešlinu poručili da drži ruke podalje od Crne Gore.

Zar Milivoju Bešlinu koji je jedan od rijetkih srpskih istoričara koji brani istinu istorijske nauke i uvažava činjenice, raskidajući s tradicionalističkom matricom srpskog nacionalizma po kojoj Crnogorci ne postoje kao nacija? Zar Milivoju Bešlinu koji je jedan od najvećih prijatelja građanske i antifašističke Crne Gore? Zato vas pitamo, Demokrate:

– Zašto ste ćutali kad je srpski istoričar Aleksandar Raković zagovarao po srpskim televizijama politiku „srpskog sveta“, vrijeđao nacionalne Crnogorce da ne postoje, da su roba s greškom i da Crnu Goru treba pripojiti Srbiji?

– Zašto ste ćutali kad je srpski istoričar Čedomir Antić u Marićevoj „Ćirilici“ širio fašistoidne teorije o Crnogorcima i zagovarao aktivniju prisutnost Srbije u našoj državi?

– Zašto ste ćutali kad je srpski istoričar Predrag Marković crnogorski grad Kotor u kojem ste vi na vlasti nazvao „srpskim gradom“ i „našim Kotorom“?

Saopštenje Demokratske Crne Gore ući će u antologiju najsramnijih napada na intelektualce koji se ne slažu s politikom velikosrpskog nacionalizma i miješanja u unutrašnje stvari crnogorske države. Što drugo očekivati od partije koja svoju izbornu taktiku dogovara sa Srpskom crkvom i koja podržava ministarku koja tvrdi da je „žensko, a četnik“ i koja je dojuče javno priželjkivala smrt srpske istoričarke Latinke Perović, pritom tvrdeći da je Boris Dežulović „ustaško smeće“? Kako drugačije tumačiti saopštenje političke partije koja se nije direktno izjasnila o genocidu u Srebrenici niti zahtijevala smjenu ministra Leposavića koji je omalovažio međunarodne sudove i odbio da prizna taj užasni i genocidni zločin? I na kraju, kako Demokrate misle da zaštite crnogorske interese i poruče neprijateljima „da drže ruke dalje od Crne Gore i Crnogoraca“, kako rekoše Bešlinu, kad su upravo oni jedan od stožera Vlade koja je crnogorski bezbjednosni sektor predala u ruke beogradskih i moskovskih obavještajnih agencija?

Onakvim napadom na slobodu kritičke misli i integritet jednog intelektualca Demokrate su ofirale svoju pravu pririodu koja se od Demokratskog fronta razlikuje samo po dekoru i parolama, zbog čega najoštrije osuđujemo njihov medijski ispad sastavljen po uzusima moskovskih propagandnih podruma.

Milivoj Bešlin je veliki prijatelj Crne Gore koji je ovđe uvijek dobrodošao!

Prof. dr Adnan Čirgić, filolog
Doc. dr Adnan Prekić, istoričar
Prof. dr Aleksandar Čilikov, istoričar umjetnosti, akademik CANU
Mr Aleksandar Čogurić, filolog
Aleksandra Radoman-Kovačević, građanska aktivistkinja
Aleksandar Radoman, filolog
Andrej Nikolaidis, književnik
Atvija Kerović, publicista
Biljana Brajović, istoričarka umjetnosti
Doc. dr Boban Batrićević, istoričar
Boris Đurović, književnik
Boris Marinović, advokat
Borislav Jovanović, književnik
Dr Branislav Marović, istoričar
Mr Čedomir Drašković, kulturolog, akademik DANU
Danilo Burzan, novinar i publicista
Darko Šuković, novinar
Dejan Batrićević, grafički dizajner
Đorđe Šćepović, književnik
Dragan B. Perović, književnik i publicista
Dragana Tripković, dramaturškinja
Prof. dr František Šistek, istoričar i balkanolog
Mr Goran Drinčić, filolog
Gordana Borović, novinarka
Irena Delja, filološkinja
Isidora Kovačević, folološkinja
Mr Jadranka Selhanović, istoričarka
Dr Jakov Mrvaljević, geograf
Prof. mr Janko Ljumović, pozorišni producent
Jelena Đurović, novinarka
Jelena Šušanj, filološkinja
Ljubomir Filipović, politikolog
Mr Milan Marković, filolog, generalni sekretar Crnogorskoga PEN centra
Milena Pejović-Eraković, istoričarka umjetnosti
Prof. dr Milenko A. Perović, predśednik Crnogorskoga PEN centra, akademik DANU
Prof. dr Milorad Nikčević, filolog, akademik DANU
Milorad Popović, književnik
Miraš Martinović, književnik
Mr Nemanja Batrićević, politikolog
Mr Nemanja Stankov, politikolog
Mr Nela Savković-Vukčević, filološkinja
Nenad Stevović, publicista
Nikola Martinović, advokat
Mr Nikola Popović, filolog
Mr Novak Adžić, pravnik i istoričar
Prof. dr Olivera Komar, politikološkinja
Olivera Todorović, bibliotekarka
Radovan Damjanović, profesor
Prof. Rajko Todorović Todor, slikar
Prof. mr Ratko Odalović, slikar
Mr Sanja Orlandić, filološkinja
Mr Sanja Vojinović, filološkinja
Prof. dr Saša Milić, pedagog
Mr Sava Kovačević, obrazovni ekspert
Mr Sead Čirgić, ekonomista
Sreten Vujović, pisac, potpredśednik Crnogorskog PEN centra, akademik DANU
Stefan Todorović, filolog
Stefan Todorović, slikar
Prof. mr Suzana Pajović, grafička dizajnerka
Tamara Nikčević, novinarka
Tanja Jović, etnološkinja
Tanja Šuković, novinarka
Dr Tijana Todorović, vizuelna umjetnica
Vasko Raičević, dramaturg
Prof. dr Vesna Kilibarda, folološkinja
Prof. dr Vladimir Vojinović, filolog
Prof. dr Vukić Pulević, botaničar, akademik DANU i CANU
Mr Vukota Vukotić, istoričar
Mr Zorica Mrvaljević, etnološkinja

 

 

meCrnogorski available languages

Top