>>>
> Ekonomija Crna Gora > MF CG: Bilten za I kvartal 2015. godine

MF CG: Bilten za I kvartal 2015. godine

meCrnogorskienEnglish available languages

Ministarstvo finansija Crne Gore objavilo je XXXIV bilten, koji se odnosi na prvi kvartal 2015. godine. U uvodnoj riječi ministar finansija Radoje Žugić govori o makroekonomskim pokazateljima i trendovima Crne Gore. Žugić se osvrnuo na blagi, ali nedovoljni ekonomski rast od 2013. godine (2-3%) i stanje državnog duga (1.893,4 mil. EUR, odnosno 55,8% procijenjenog BDP-a na kraju 2014. godine). Istakao je neophodnost proaktivnog pristupa Vlade oko definisanja mjera za sanaciju javnog duga i preduzimanja fiskalnih mjera, te podsticanju ambijenta za razvoj preduzetništva i privlačenja investicija.

Bilten Ministarstva finansija obuhvata, između ostalog, informacije o aktivnostima Ministarstva za prvi kvartal 2015 godine, preliminarnim podacima javne potrošnje u prethodnoj godini, realizaciji javne potrošnje na lokalnom nivou, informacije o realizovanim aktivnostima u okviru IPA fornda i programa prekogranične saradnje, te izvještaj o tržištu lizinga u Crnoj Gori.

Bilten sadrži autorske tekstove vezane za zakone o PDV-u, porezu na kafu, poreskoj administraciji, te komentar pravilnika o postupku oslobađanja od plaćanja poreskih i carinskih obaveza za izvođenje radova na izgradnji autoputa Bar-Boljare.

Izvor: Ministarstvo finansija CG

meCrnogorskienEnglish available languages

Top