>>>
> Marketing i brendiranje > Najvredniji brendovi po zemljama u 2018.

Najvredniji brendovi po zemljama u 2018.

meCrnogorskienEnglish available languages

2017 godine na listi najjačih svjetskih brendova dominirali su brendovi iz Amerike kao što su Google, Amazon, Facebook, Visa, AT&T i McDonald’s. Samo se jedan brend izvan SAD-a našao na top 10 listi (kineski Tencent). Međutim, za samo godinu dana desile su se promjene na listu.

Infografika prikazuje najvrijedniji brend po zemljama, koje imaju svoje predstavnike među Global 500 izvještaju Brand Finance-a za 2018. godinu. Afrički kontinent ponovo nije zastupljen u 2018. godini.

Izvor: Visual Capitalist

Strmoglavi pad vrijednosti brendova u 2018

Imavši u obzir dominaciju američkih brendova na karti svijeta, može se primijetiti pad vrijednosti američkih brendova u odnosu na ostale zemlje. Nakon elektronske prodavnice Amazon, koja je rangirana kao prva na svijetu sa 150,8 milijardi USD, sljedeći najvredniji brend je južnokorejski Samsung sa 92,3 milijarde USD.

Pored Amerike, pad vrijednosti globalnih brendova karakterističan je bio i kod drugih zemalja, uključujući kineski ICBC (koji se danas vrednuje na $59.2 milijardi), japanska Toyota (43,7 milijardi $) te britansko-holandski Royal Dutch Shell (39,4 milijardi $).

From there, it’s another big fall to get to the next tier, which includes China’s ICBC ($59.2 billion), Germany’s Mercedes-Benz ($43.9 billion), Japan’s Toyota ($43.7 billion), and Royal Dutch Shell ($39.4 billion). Brendovi koji slijede na listi imaju vrijednost u rasponu 4-25 milijardi dolara, koji uključuju švajcarski Nestle (19,4), španski brend Zara (17,5) i kanadsku banku RBC (13,8). Iako ostali brendovi koji slijede na listi imaju manju vrijednost u odnosu na Amazon, oni su i dalje široko poznati širom svijeta.

Zbog čega je Amazon preuzeo dominaciju?

Amazon je u prethodnom periodu ubrzano bilježio rast svog profita. Kompanija koju je osnovao Džef Bezos se širi i dominira na tržištu trgovine putem interneta. U prethodnoj godini vrijednost njegovog brenda pretekla je američki Apple, koji se iz tog razloga ne nalazi ove godine na geopolitičkoj karti svijeta brendova.

Ovako se kretala tržišna vrijednost pet najjačih svjetskih brendova u proteklih 6 godina:

Prema podacima Brand Finance-a, vrijednost Amazona se povećala za 42% između 2017. i 2018. godine. Dejvid Hejg, izvršni direktor Brand Finance-a je izjavio povodom budućnosti Amazona:

“Snaga i vrijednost brenda Amazon omogućuju javnosti da je neumorno šire u novim sektorima i u novim geo-područjima. Svi dokazi navode na zaključajk da će nevjerovatni brend Amazon i dalje neograničeno i eksponencijalno rasti.”

Izvještaj takođe broji i razloge zbog čega su Apple i Google zaostali. Apple je isuviše zavistan od sopstvenog brenda Iphone, te na taj način ima ograničenje razvoja brenda. Google-ove investicije izvan pretrage interneta nijesu u stanju da ponude obim, uticaj i smjelost koji pokazuju Amazonovi poslovi.

Još jedna napomena…

Ponekad postoji nejasnoća između definicije “vrijednost brenda”. Ona treba da se razlikuje od tržišne kapitalizacije ili vrijednosti preduzeća. Vrijednost brenda se definiše kao nematerijalna imovina povezana sa marketingom koja generiše ekonomske pogodnosti za kompaniju kroz brend. Drugim riječima, vrijednost brenda je imidž koji brend nosi, i onako kako ga javnost zamišlja.

meCrnogorskienEnglish available languages

Top