>>>
> Aktuelnosti > Vijesti > Radna mjesta u CG: 1,5 mil.€ za 200 novih poslova

Radna mjesta u CG: 1,5 mil.€ za 200 novih poslova

meCrnogorski available languages

Radna mjesta u CG: 1,5 mil.€ za 200 novih poslova

Radna mjesta u CG: 1,5 mil.€ za 200 novih poslova

Zavod za zapošljavanje objavio je drugi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje iz pretpristupnih fondova Evropske unije, od tri do 7.5 hiljada eura. Ukupan iznos koji je na raspolaganju za ovaj Javni poziv je 1.585.000 eura, čime se može omogućiti otvaranje 200 novih radnih mjesta, odnosno preduzeća. To je saopšteno na konferenciji za medije koju je Zavod organizovao u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja.
“Program grantova za samozapošljavanje” dio 18 miliona Eura vrijednog Programa Evropske unije i Crne Gore za sektore zapošljavanja, obrazovanja i socijalne inkluzije. U ovom Programu Evropska unija učestvuje sa 15,3 milona eura, a Vlada 2,7 miliona eura. Od toga je 8,7 miliona Eura opredijeljeno za sektor zapošljavanja, od čega 3,5 miliona Zavodu za zapošljavanje kako bi realizovao aktivnosti samozapošljavanja. Dodjelom bespovratnih sredstava nezaposlenenim licima, kroz tri jednogodišnja ciklusa za započinjanje sopstveng biznisa, želimo da podstaknemo preduzetnički duh pojedinaca, s posebnim naglaskom na teže zapošljiva lica sa evidencije ZZZCG, zatim da podržimo preduzetništvo, a sve u cilju otvaranja ukupno oko 400 novih radnih mjesta u Crnoj Gori “, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić otvarajući konferenciju.

On je, tom prilikom, najavio da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja realizovati još dva poziva.
“Kroz još jedan ponovljeni poziv biće opredijeljena bespovratna sredstva za deficitarna zanimanja, za osposobljavanje i zapošljavanje nezaposlenih lica u Crnoj Gori. Takođe, jedan od ciljeva je i jačanje zapošljivosti nezaposlenih pripadnika RE populacije u iznosu od 700.000 eura, s obzirom da u prvom pozivu nijesu sva sredstva potrošena, a za koji je bilo opredijeljeno 1,6 miliona eura”, kazao je ministar Purišić.
Direktor Zavoda Suljo Mustafić iskazao je punu zahvalnost Delegaciji EU u Crnoj Gori i Evropskoj komisiji koji preko prvog direktnog granta pomažu buduće preduzetnike u našoj državi. On je podsjetio da je tu nemjerljivu podršku Zavodu obezbijedilo resorni Ministarstvo, kao krovna istitucija operativne strukture, i ono koordinira Programom. Ugovaračka institucija je, kako je rekao, Ministarstvo finansija odnosno Direktorat za ugovaranje i finansiranje EU pomoći.
Upravo ovaj Program i sve pojedinačne aktivnosti u njegovim okvirima su državni projekat i rezultat dobre saradnje, posvećenosti i zajedničkog rada naše administracije i Vlade CG sa Evropskom komisijom i Delegacijom EU u Crnoj Gori “ kazao je Mustafić dodajući da tome svjedoči podatak da su 94 nezaposlene osobe sa evidencije Zavoda, kroz prvi Javni poziv, već dobile bespovratna sredstva iz fondova EU, od tri do 7.5 hiljada eura.
“Brojni od njih su, kao preduzetnici i pravna lica, već počeli realizaciju svoje biznis ideje. Ja im i ovom prilikom čestitam i želim mnogo uspjeha u radu. Konkretan cilj je podići svijest o preduzetništvu i pružiti pomoć u razvoju ekonomski efikasnih i održivih mikro i malih preduzeća. To je svojevrstan izazov kako za Zavod za zapošljavanje, tako i za nezaposlena lica koja će koristiti sredstva iz evropskih fondova. Posebno ističem i da će i ovaj poziv biti sproveden u skladu sa najvišim standardima EU u pogledu transparentnosti i jednakog tretmana kandidata koji se prijavljuju. Sredstva EU su i u prvom pozivu dodjeljena samo projektnim prijavama sa najboljim rezultatom, koje su ocjenjene na osnovu jasno definisanih kriterijuma”, naglasio je Mustafić.
Direktor ZZZ je precizirao da će pravo da se prijavi, u ovom pozivu, imati svako nezaposleno lica koje je na evidenciji Zavoda, najmanje četiri mjeseca, na današnji dan.
I u drugom pozivu naglasak će biti na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene. Obaveza Zavoda je da korisnicima u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora uplati iznos do 80% sredstava. Sa druge strane, obaveza korisnika je da podsticajna bespovratna sredstva, od tri do 7.5 hiljada eura, namjenski utroši- istakao je direktor Zavoda i dodao da vjeruje da će drugi Javi poziv omogućiti, u još većoj mjeri nego prethodni, pokretanje novih i održivih biznisa u Crnoj Gori, a sve u cilju povećanja zaposlenosti i otvaranja novih radnih mjesta.
Izvor: Gov.me
Radna mjesta u CG: 1,5 mil.€ za 200 novih poslova Radna mjesta u CG: 1,5 mil.€ za 200 novih poslova

meCrnogorski available languages

Top