>>>
> Magazin > Kultura i Kreacija > Reciklaža + kreativnost = proizvod

Reciklaža + kreativnost = proizvod

meCrnogorski available languages

Reciklaža + kreativnost = proizvod

Reciklaža + kreativnost = proizvod

Kampanju „Živimo kulturu“, koju Ministarstvo kulture realizuje drugu godinu za redom, nastavljamo predstavljanjem autora čiji je rad podržan na drugom konkursu, u okviru programa „Kreativna Crna Gora”. Projekat „LAB“, grupe arhitekata iz Podgorice, jedan je od trinaest iz oblasti kreativnih industrija kojima smo dali podršku ove godine.

Tim koji čine Nemanja Milićević, Ema Alihodžić-Jašarović i Sanja Paunović-Žarić konceptom reciklaža plastičnog otpada, prije svega plastičnih kesi, tehnološko-hemijskim postupkom došao je do sirovine koja im služi kao osnova za razvoj proizvoda u oblasti industrijskog i srodnog dizajna. Njihov „LAB“ fokusiran je prije svega na gradski ulični inventar, ali i proizvode za široku upotrebu u enterijerima. Podrška Ministarstva kulture ovom projektu usmjerena je ka materijalizaciji njihove ideje, odnosno ka direktnom uspostavljanju proizvodnog pogona za reciklažu, obradu i proizvodnju navedene sirovine.

živimo kulturu reciklaža kreativni proizvod lab o5 ministarstvo kulture crne gore kreativna cg

„Mi smo ‘O5‘, ekipa arhitekata iz Podgorice. Prepoznali smo globalni problem je reciklaža otpada, ali i način na koji ga preraditi, redizajnirati i koristiti tako da postane upotrebni dizajn“, kaže Nemanja Milićević.

Uzimajući u obzir odgovornost prema okolini, a posebno imajući u vidu da je Crna Gora ekološka država, kako napominje, odlučni su da postanu karika tog lanca.
 

„Odlučili smo da kreiramo dizajn koji je u stvari ograđen od dizajna, ali da ima upotrebnu svrhu. Počeli smo sa plastikom jer je to ta prva, crvena tačka u moru održivosti, tj. onaj materijal s kojim možemo da gradimo stvari – ističe Milićević.

 

Osim što koriste otpad, prema riječima Eme Alihodžić-Jašarović, oni teže i da identitet mjesta ugrade u proizvode „LAB“ studija. Na taj način, kako pojašnjava, mogu da kreiraju novi lokalni brend koji će biti prepoznat i u širim okvirima.

 

„Dakle, od otpada koji smo prikupili sa određnog lokaliteta, kroz preradu i redizajniranje dobijamo novi dizajn koji vraćamo upravo tom mjestu. To je naš cilj i misija – pojašnjava Alihodžić-Jašarović.
Navodi i pravi primjer za njihov rad.
 

„Ugalj, recimo, u Pljevljima „hrani“ veliki broj porodica, ali je istovremeno i najveći lokalni problem. Taj derivat, odnosno ugalj, može da postane materijal koji ćemo ugraditi u naš mobilijar i koji može postati zaštitni brend proizvod urbanog mobilijara, tj. javnih prostora ovog grada – pojašnjava Alihodžić-Jašarović.
Naglašava i da kroz „LAB“, zapravo, pokušavaju da nešto što je globalna priča približe lokalnom tržištu.

meCrnogorski available languages

Top