>>>
> Magazin > Menadžment > CoVID19 > Begić: Još uvjek nije vrijeme za druženje i šetnju

Begić: Još uvjek nije vrijeme za druženje i šetnju

meCrnogorski available languages

Crna Gora je u posljednjih mjesec dana napravila nestvaran rezultat u borbi sa kovidom-19, ali trenutna situacija zahtijeva oprez i u skladu sa njom moramo da se ponašamo, poručio je epidemiolog Senad Begić. On je, na konferenciji za medije NKT, zamolio građane da nastave sa održavanjem fizičke distance i poručio da još nije vrijeme za šetnju, druženje i ostale aktivnosti.

“U posljednjih mjesec dana napravili smo nestvaran rezultat. Ovo nije rezultat IJZ, ni KCCG samostalno, ovo je rezultat svih nas…”, kazao je Begić.

On je naglasio da trenutna situacija zahtijeva oprez.

“Moram da naglasim da ovi rezultati su krhki, na staklenim su nogama i ovo je situacija koja izaziva oprez i u skladu sa njom moramo da se ponašamo.  Biće vremena za šetnju, druženje, razgovore i sl. Još nije pravo vrijeme za te vrste interakcija. Molim da nastavimo sa održavanjem fizičke distance, uloga asimptomatskih vironoša je velika”, kazao je Begić.

Kako je pojasnio, epidemiologe posebno brine neodržavanje distance ljudi, kretanje u grupama, grljenje…

“Mislim da mjere u ovom trenutku nijesu previše ni olabavljene, jedino popuštanje se zapravo odnosi na zabranu kretanja…”

Na pitanje novinara da li se za prvomaske praznike očekuje veći broj ljudi na ulicama, Begić je naveo da je i dalje sve na građanima.

“Ali, ako su građani uspjeli da dva velika hrišćanska vjerska praznika provedu u kućama, apsolutno sam siguran da će naći način da i roštilje i aktivnosti za 1. maj odlože”, kazao je pomoćnik direktora IJZ.

Niko sa sigurnošću ne može da govori o tome kakav imunitet ostavlja za sobom ovaj virus, saopštio je Begić.

Zaštita maskama

Saopšteno je da nošenje maski i prekrivača preko usta i nosa se razmatra i u tom pravcu će ići preporuke IJZ.

“Kvantum dokaza jasno ukazuje da maske pružaju zaštitu... To će biti preporuka IJZ, prekrivanje usta i nosa maskom, maramom… S obzirom na nabavku opreme koja je u toku, i hirurške maske i ostala respiratorna oprema biće sve dostupnija“, kazao je Begić.

Masovno testiranje

Begić je, na pitanje novinara o masovnom testiranju, kazao PCR testiranje nije namijenjeno za masovno testiranje.

“Mi testiramo “široko” i ta stopa je najviša u regionu”, kazao je Begić, “Sve koji su bili ili sumnjaju da su bili u kontaktu sa oboljelom osobom testiramo.”

Kako je kazao, Crna Gora se trenutno nalazi u fazi kontrolisanog obolijevanja, odnosno kontrolisane epidemije.

Povećanje zarada medicinarima

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da poslanici u Skupštini nijesu usvojili predlog o povećanju zarade zdravstvenim radnicima, Begić je kazao da nije gledao raspravu, ali da, kako je shvatio, to nije gotova stvar, te da ne znači da se u budućnosti to neće promijeniti.

senad begić begic epidemiolog nkt crna gora ijzcg

Vakcinacija se ne smije prekidati 

Radović je kazao da se vakcinacije, uprkos situaciji sa virusom, ne smiju prekidati.

“Postoje i drugi virusi, i te kako opasni. Ako je neko preskočio vakcinaciju, poručujemo da ambulante rade”, kazao je Radović.

Begić je dodao da smo 2018. imali epidemiju malih boginja.

“Protiv morbila imamo adekvatno oružje, i nema nijednog razloga zbog čega se ne bi nastavilo za zaštitom djece i odrasilh od drugih zaraznih bolesti”, dodao je on.

Institucionalni karantini urodili plodom

Begić se osvrnuo i na jučerašnji slučaj pozitivnog na kovid-19 koji je smješten u institucionalnom karantinu u Ulcinju. Kako je naglasio, ispostavilo se da je postojanje tih karantina urodilo plodom.

“Gospodin koji je testiran pozitivno bio je u 13. danu karantina, i spremao se za prelazak u kućni karantin. Bukvalno smo ga “uhvatili” u posljednjem danu inkubacije. Ne smijem pomisliti šta bi bilo da nije bio u karantinu”, pojasnio je Begić.

meCrnogorski available languages

Top