>>>
> Magazin > tehno/inovativno > Evropsko društveno istraživanje Crna Gora

Evropsko društveno istraživanje Crna Gora

meCrnogorski available languages

Evropsko društveno istraživanje – Crna Gora uključena po prvi put

Evropsko društveno istraživanje Crna Gora

Savjet za naučnoistraživačku djelatnost je na sjednici, između tri kadidata prijavljena na Javni poziv za nacionalnog koordinatora za desetu rundu Evropskog društvenog istraživanja, izabrao prof. dr Oliveru Komar, vanrednu profesoricu Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore.
Crna Gora će nastaviti učešće u najvećem evropskom istraživanju iz oblasti društvenih nauka i u aktuelnoj, 10. rundi, u svojstvu zemlje gosta.
Evropsko društveno istraživanje je jedno od najvećih i metodološki najkvalitetnijih komparativnih istraživanja na svijetu u oblasti društvenih nauka. Fokusira se na prikupljanje podataka na nivou zemalja učesnica, koji se kasnije koriste za komparativno mjerenje i praćenje tendencija i promjena u društvu. ESS je u isto vrijeme jedna od panevropskih infrastruktura, nastala iz potrebe za akademskim, rigoroznim i na visokim metodološkim standardima zasnovanim uporednim međunacionalnim podacima. Istraživanja se u evropskim zemaljama sprovode od 2001. godine, a ESS-u je 2013. godine dodijeljen status Evropskog konzorcijuma istraživačkih infrastruktura (ERIC). Do sada je okončano devet rundi istraživanja, u kojima je učestvovalo preko 30 zemalja.
Evropsko društveno istraživanje se dugoročno fokusira na konstantna pitanja društvenog života u jednoj zemlji, kakva su: demokratija i učešće građana; porodica, rad i blagostanje; stavovi prema migracijama; društvene nejednakosti (i u zdravlju); stavovi prema državi blagostanja; stavovi prema klimatskim i energetskim promjenama („stalni moduli“), a svaka runda istraživanja se usredsređuje na specifične ciljeve („rotirajući moduli“). U 10. rundi, to će biti digitalni društveni kontakti na poslu i u porodičnom životu.
Crna Gora je po prvi put u ovom istraživanju učestvovala u prethodnoj, 9. rundi, a podaci koji su prikupljeni biće objavljeni u maju 2020. godine, kada će istraživačkoj i široj društvenoj zajednici postati dopstupni komparativni podaci za Crnu Goru, kao i za ostale učesnice ESS. https://www.europeansocialsurvey.org/data/
  • Odluku Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost možete preuzeti OVDJE

E S S   E S S   E S S   E S S   E S S   E S S   E S S   E S S   E S S   E S S   E S S   E S S   E S S   E S S   E S S   E S S   E S S   E S S   E S S

meCrnogorski available languages

Top