>>>
> Ekonomija Crna Gora > II faza projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori

II faza projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori

meCrnogorski available languages

Drugom fazom projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“ obuhvatićemo 18 zdravstvenih objekata, kazao je generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost Marko Radulović, na prezentaciji u hotelu “Hilton”. Ministarstvo ekonomije je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja organizovalo predstavljanje nastupajuće faze programa „Energetska efikasnost u Crnoj Gori – MEEP2“.

Osim gospodina Radulovića prisutnima se, u uvodnom izlaganju, obratio državni sekretar Ministarstva zdravlja Milovan Vujović i viši specijalista za energetiku Svjetske banke Pedzi Makumbe. Vlada Crne Gore je po osnovu kredita koji je dobila od Međunarodne banke za obnovu i razvoj obezbijedila 6 miliona eura za realizaciju druge faze projekta.

U drugoj fazi projekta pored poboljšanja energetskih karakteristika zdravstvenih objekata radiće se na uspostavljanju mentoring sistema za praćenje, ne samo potrošnje energije i vode u zdravstvenim objektima, već i praćenje nivoa komfora kao i kreiranje održivog sistema finansiranja projekata energetske efikasnosti u javnom sektoru. To će omogućiti da se nakon realizacije druge faze projekta, radovi na primjeni mjera energetske efikasnosti u ostalim zdravstvenim objektima, finansiraju iz ušteda koje se ostvaruju u adaptiranim zdravstvenim objektima.

Implementacija Projekta započeta je 2009. godine i do sada je energetski adaptirano 25 javnih objekata, i to 16 zdravstvenih, 8 obrazovnih ustanova i 1 studentski dom.

„Realizacija druge faze projekta će biti još jedan u nizu pozitivnih primjera u cilju poboljšanja uslova i kvaliteta rekonstruisanih objekata“,

zaključio je Radulović.

meCrnogorski available languages

Top