>>>
> EU/Politiko > Državni sekretar SAD Majk Pompeo u Crnoj Gori (2019)

Državni sekretar SAD Majk Pompeo u Crnoj Gori (2019)

meCrnogorskienEnglish available languages

Sastanak Marković-Pompeo

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo (eng. Mike Pompeo) ocijenili su da je prva zvanična posjeta jednog američkog državnog sekretara našoj zemlji potvrda da dvije države njeguju prijateljstvo i savezništvo.
„Nakon posjete potpredsjednika Majka Pensa ovo je još jedan dokaz odličnih odnosa naše dvije zemlje i znak da SAD cijene naše savezništvo i konstruktivnu ulogu u regionu i šire“
– rekao je na zajedničkoj konferenciji za medije premijer Duško Marković ocijenivši prvu posjetu jednog američkog državnog sekretara Crnoj Gori istorijskom. Istu ocjenu izrekao je i sekretar Pompeo.
„U ime američkog naroda sa ponosom mogu reći da će SAD i dalje stajati uz narod Crne Gore, kao prijatelj, partner i saveznik“ – rekao je novinarima američki državni sekretar.
I premijer Marković i sekretar Pompeo izrazili su zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora članica NATO-a. Premijer je rekao da su u pripremama za članstvo naše zemlje SAD odigrale važnu ulogu, te da Crna Gora od članstva već uživa bezbjednosnu i ekonomsku korist.
U tom kontekstu američki državni sekretar je najavio do sada najvrjedniji sporazum o opremanju Vojske Crne Gore američkom vojnom opremom vrijednom 36 miliona dolara.
Gost je informisao javnost o liderstvu Crne Gore u konfrontaciji s opasnostima 21. vijeka. “Zahvaljujući našoj saradnji u oblasti cyber bezbjednosti s Crnom Gorom uspjeli smo da razvijemo zaštitu od najnovijeg ruskog softvera koji štiti milijarde uređaja širom svijeta”, rekao je sekretar Pompeo.
Američki državni sekretar je istakao da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da podržavaju Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji, kao i da je od strateškog značaja da SAD i EU budu prisutne na Zapadnom Balkanu kako se ne bi ostavio prostor za one koji ne dijele naše zajedničke principe i vrijednosti. Istovjetnu ocjenu potrebe američkog prisustva u regionu iznio je i premijer Marković istakavši da u integracionom procesu moraju biti vrednovane zasluge svake države individualno.
Sekretar Pompeo zahvalio se Crnoj Gori na podršci u brojnim pitanjima rekavši da Crna Gora ne samo da podržava regionalnu stabilnost kao članica NATO-a, već dijeli američke prioritete i čitavom spektru vanjskopolitičkih pitanja.
  • gov.me

Sastanak Đukanović-Pompeo

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majka Pompea u vili „Gorica“. Đukanović je kazao da je prva posjeta američkog državnog sekretara istorijska i predstavlja čast za Crnu Goru. Podsjetio je na dugu tradiciju odnosa dvije države i istakao zahvalnost SAD-a za kontinuiranu podršku kroz istorijsko trajanje. Odnosi Crne Gore i SAD posebno su obogaćeni krajem prošlog vijeka, za vrijeme jugoslovenske krize, kada je izgrađeno čvrsto povjerenje koje traje i danas, kazao je Predsjednik, zahvaljujući na značajnoj političkoj i finansijskoj pomoći Vašingtonu, što je presudno doprinijelo očuvanju mira i multietničkog sklada u Crnoj Gori. Povjerenje između dvije države bilo je značajno i za realizaciju reformi u našoj zemlji, za obnovu nezavisnosti, članstvo u NATO i lidersku poziciju u pregovaračkom procesu sa EU, ocijenio je Đukanović. Ova posjeta je gest podrške SAD najmlađoj članici NATO-a, i poruka svima u regionu koji bi trebalo da slijede taj primjer, poručio je on.

Predsjednik je podsjetivši na postignuća u proteklih 13 godina, istakao da smo pokazali umijeće u vođenju politike, reformski kapacitet, i jasnu viziju i sposobnost da usvajamo evropske i evroatlantske vrijednosti, uz poštovanje ljudskih i manjinskih prava i demokratije. Govoreći o prioritetima državne politike potencirao je očuvanje dobrog tempa ekonomskog rasta, nastavak procesa integracija uz snažnu posvećenost vladavini prava i medijskim slobodama i snaženje unutrašnje političke stabilnosti i unapređenju vjerskih sloboda kroz izradu Zakona po najvišim evropskim standardima. On je potvrdio opredijeljenost Crne Gore da i dalje bude promoter evropeizacije u Regionu, navodeći da je integracija ZB uslov za njegovu stabilnost i prevazilaženje dubokog zaostajanja. U tom smislu pozdravio je pojačano prisustvo SAD-a u regionu, imenovanjem specijalnog izaslanika i iskazao očekivanje za podsticajem odlučnije evropske politike proširenja.

On je posebno istakao zadovoljstvo bilateralnim odnosima i dragocjenom saradnjom u oblasti odbrane i bezbjednosti, hibridnih prijetnji i vladavine prava. Sekretaru Pompeu je prenio otvorenost za snaženje saradnje u oblasti ekonomije i veće prisustvo američkih investitora koji će na ove prostore donijeti, prije svega, nove standarde i vještine.

Državni sekretar SAD-a zahvalio je Predsjedniku i njegovom timu na odličnoj saradnji i iskazao visoke ocjene za postignuća Crne Gore od obnove nezavisnosti. Prenio je uvjerenje da će SAD ostati snažno angažovane u Evropi, na Balkanu i naročito sa Crnom Gorom, posebno u kontekstu dinamičnijeg procesa proširenja. SAD će biti veoma naklonjene integraciji Crne Gore u EU što je brže moguće. On je naglasio da možemo računati na podršku da bismo postigli ono što je dobro za narod i vladu i što je dobro i za Evropu, uz poruku da SAD žele da, kao što je postala najmlađa članica NATO-a, Crna Gora bude najmlađa članica EU i povede region. Pompeo je zahvalio Crnoj Gori za predano učešće u mirovnim misijama ističući da iako mala zemlja Crna Gora šalje snažne poruke da nije samo članica, već aktivan član NATO-a i može biti primjer i većim zemljama. Mala zemlja, ali enorman doprinos, ocijenio je Pompeo. Dodatno, iskazano je puno povjerenje SAD-a kada je riječ o dostizanju planiranih budžetskih izdvajanja Crne Gore za odbranu. Ovdje nije riječ samo o novcu, već o demonstraciji političke posvećenosti zajedničkoj odbrani. U kontekstu rješavanja otvorenih pitanja u regionu pozvao je Crnu Goru da bude inicijativna u pogledu ideja koje će dovesti do dobrog ishoda za zapadni Balkan. Državni sekretar SAD-a je izrazio i interesovanje za prisustvo američkih investitora u Crnoj Gori.

  • Kabinet Predsjednika Đukanovića

meCrnogorskienEnglish available languages

Top